Українські сховища допомогли Європі уникнути різкого зростання цін на газ – FT

18:20 02.01.2024

Підземні газові сховища України допомагають Європі уникнути енергетичних криз та стримати ціни на газ у ЄС в опалювальний період.

Наразі європейські компанії прискорили відбір газу з українських сховищ через зростання попит, пише Бізнес.Цензор з посиланням на Financial Times.

За словами аналітиків, значні запаси газу в Україні допомагають енергетичним компаніям та трейдерам використовувати лише відносно невеликі обсяги палива зі сховищ у самому ЄС і таким чином стримувати ціни на газ та полегшивши задачу їх поповнення до наступної зими.

За даними Gas Infrastructure Europe, рівень запасів у сховищах Євросоюзу залишався на рівні майже 90% станом на кінець грудня, це значно вище за середній показник на цю дату за попередні п'ять років.

Великі резерви допомогли утримати низькі ціни на європейський газ; еталонний Dutch Title Transfer Facility (TTF) у грудні торгувався приблизно на третину дешевше, ніж за той самий період минулого року.

"Україна відіграє ключову роль у забезпеченні безпеки постачання газу до Центральної та Східної Європи цієї зими", – сказала Наташа Філдінг, керівник європейського підрозділу цінового агентства Argus Media.

За її словами, відбір газу із сховищ в Україні "допомагає Європі підтримувати високі внутрішні запаси, зменшуючи ризик того, що вони майже спустошаться через будь-які тривалі холоди наприкінці зими".

Відбір газу з українських сховищ "безумовно допоміг зберегти такий рівень запасів", додає старший аналітик Rystad Energy Ніколін Бромандер.

За даними Argus Media, європейські компанії почали відбір газу з українських сховищ на початку листопада, чистий відбір склав у середньому близько 10,7 млн кубометрів на добу. Цей темп прискорився на тлі різкого похолодання в грудні, при цьому чистий відбір зріс до 26 млн кубометрів на день до середини грудня.

За словами Argus, Польща отримала більше половини газу, піднятого з українських сховищ, а решту використали Молдова, Словаччина та Угорщина.

Як повідомлялося, у цьому опалювальному сезоні Україна почала відбір газу з підземних сховищ 7 листопада. За даними Міненерго та "Нафтогазу", на цю дату у сховищах зберігалося 16,06 млрд куб м газу (без урахування 554 млн куб. м буферного газу).

Однак значну частину цьогорічних запасів сформували українські та іноземні компанії, які зберігають газ на "митному складі" українських ПСГ. Станом на 5 листопада на "митному складі" зберігалося 3,32 млрд куб м природного газу, найвище значення з листопада 2021 року.
 

Ще на цю тему