Виторг експортерів російського газу в Європу впав втричі

13:40 19.12.2023

Втрата європейського ринку газу вдарила по газових доходах російської економіки.

За підсумками січня - листопада 2023 року виторг від експорту російського газу в країни ЄС впав втричі, розповів виконуючий обов'язки голови Федеральної митної служби РФ Руслан Давидов, пише Бізнес.Цензор з посиланням на The Moscow Times.

"Постачання газу скоротилися у вартісному обсязі на 69%, а у фізичному обсязі – на 34% порівняно з минулим роком", – сказав Давидов в інтерв'ю пропагандистському телеканалу "Росія 24".

Він додав, що експорт нафти зменшився за цей період лише на 7%, незважаючи на європейське ембраго та обмеження максимальних цін на неї країнами "Великої сімки".

"Нафта постраждала менше, оскільки є альтернативні шляхи доставки", – пояснив Давидов, натякаючи на "тіньовий флот" із сотень танкерів, які возять російські барелі до Азії в обхід обмежень Заходу.

"Якщо говорити про енергоносії, то наші головні країни, куди ми експортуємо свої енергоносії, – це Китай, Індія, Туреччина, країни ЄАЕС і ті країни, які ми називаємо дружніми, опорними країнами, основними країнами", – розповів Давидов.

Це, втім, не стосується газу, що йшов до Європи трубопроводами, більшість з яких або зупинені ("Ямал-Європа"), або де-факто припинили своє існування ("Північні потоки"). Спроби домовитися з Китаєм про будівництво нової труби "Сила Сибіру-2" потужністю 50 млрд кубометрів на рік поки що успіху не мали.

За даними Reuters, Китай вирішив прискорити будівництво центрально-азіатського трубопроводу для імпорту газу з Туркменістану, замість запропонованого Росією проєкту газогону "Сила Сибіру-2".

Водночас, попри публічні заяви Путіна і російських чиновників, про жодні зрушення у будівництві проєкту Сила Сибіру-2" офіційно не повідомлялося.

Після участі Путіна у китайському форумі "Один пояс - один шлях" у жовтні "Газпром" заявив лише про досягнуту домовленість збільшити експорт газу до Китаю всього на 600 мільйонів кубометрів у 2023 році. Це вдвічі менше, ніж для Угорщини, попри бажання Росії домовитися про значне збільшення експорту газу на китайський ринок.

У жовтні голова "Газпрому" Олексій Міллер заявляв, що найближчим часом постачання трубопровідного газу до Китаю вийдуть на рівень колишнього експорту до Європи, яка відмовляється від російського газу. На початку року він анонсував, що обсяг трубопровідних поставок до цієї країни становитиме близько 100 млрд куб. м за рахунок будівництва газогону з Далекого Сходу та через Монголію ("Сила Сибіру-2"). Однак Китай досі не погодився на реалізацію цього проєкту.

Росія за підсумками 2022 року експортувала "Силою Сибіру-1" лише 15,5 млрд куб. м газу до Китаю.
 

Ще на цю тему