Сенат США схвалив заборону на імпорт російського урану

10:20 01.05.2024

30 квітня увечері американський Сенат проголосував за ухвалення закону про заборону імпорту з Росії збагаченого урану.

Документ направили на підпис президенту Джо Байдену, пише ZN.UA з посиланням на Bloomberg.

Ухвалений одностайно закон забороняє імпорт російського урану до США через 90 днів після набрання чинності, дозволяючи тимчасові виключення до січня 2028 року.

Згідно з даними Департаменту енергетики США, Росія постачала майже чверть збагаченого урану, який використовується для палива американського флоту з понад 90 комерційних реакторів, і була основним іноземним постачальником. Ці продажі приносять Росії приблизно 1 мільярд доларів на рік, однак заміна цих поставок може стати проблемою та ризикує підняти вартість збагаченого урану приблизно на 20%.

Білий дім закликав до «довгострокової заборони» на російський імпорт, який дозволить розблокувати близько 2,7 мільярда доларів для підтримки вітчизняної уранової промисловості, наданих Конгресом на початку цього року.

«Це є пріоритетом національної безпеки, оскільки залежність від російських джерел урану створює ризик для економіки США та цивільної ядерної промисловості, які ще більше постраждали через війну Росії в Україні. Якщо не вжити заходів, Росія продовжить утримувати світовий ринок урану на шкоду союзникам і партнерам США», — заявив Білий дім раніше в інформаційному бюлетені.

Законопроект Палати представників був схвалений голосуванням у грудні. США заборонили імпорт російської нафти та співпрацювали з союзниками з Великої сімки для впровадження обмеження цін на морський експорт сирої та нафтопродуктів.

Росія, ймовірно, відповість на заборону імпорту односторонньою забороною на експорт, що може негайно припинити поставки збагаченого урану з Москви.

Як пише видання, заборона на імпорт вплине на операторів атомних електростанцій США не одразу. Реактори зазвичай заправляються кожні 18-24 місяці, а купівля палива обговорюється заздалегідь. Це означає, що більшість, але не всі комунальні підприємства вже виготовили достатньо урану, щоб їхні реактори працювали принаймні протягом наступних кількох років.
 

Ще на цю тему