Франція нагадала Кремлю, що має ядерну зброю та успішно випробувала нову балістичну ракету M51.3(фото)

10:00 20.11.2023

 

Балістична ракета M51

Для французької міжконтинентальної балістичної ракети M51.3, яка спеціально створена для прориву протиракетної оборони це був перший запуск

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Коли у Кремлі активно гримають ядерною зброєю, вочевидь доволі часто забувають, що не є єдиними її власниками у світі, й окрім США чи Китаю нею володіють й деякі інші країни, наприклад, Франція.

І якраз міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню повідомив, що успішно проведене випробування нової міжконтинентальної балістичної ракети для підводних човнів M51.3. А головне управління озброєння продемонструвало й відео пуску:

Читайте також: Хто б міг подумати, що Монголія співпрацює із НАТО та отримає JLTV від США

Запуск був зроблений з тестової наземної пускової установки з випробувального полігону поряд з Біскарроссом в південно-західній частині країни. Звісно ракета не мала ядерного заряду, а запуск був зроблений у бік Атлантики.

Для ракети M51.3 це було перше випробування, хоча сама вона є новою версією M51, яка знаходиться в експлуатації з 2010 року і є основним озброєнням чотирьох підводних човнів класу Le Triomphant та основним засобом ядерного стримування Франції.

 

Підводний човен класу Le Triomphant

Триступенева твердопаливна M51 має стартову вагу 52 тонни, довжину 12 та ширину 2,3 метра. Дальність польоту ракети офіційно не розголошується, але оцінена у 8-10 тисяч км. Такої дальності цілком достатньо для удару з умовного пускового району у північній Атлантиці дістати навіть Владивосток, не те що Москву.


Наразі в експлуатації у Франції знаходиться дві версії M51: M51.1 з роздільною бойовою частиною на 6-10 блоків TN 75 потужністю у 110 кт. Новіша версія, M51.2, має нові ядерні заряди TNO (Tête nucléaire océanique) з оціненою потужністю 100 кт та підвищеною точністю до 150-200 метрів.


Відносно M51.3, то роботи над нею були розпочаті у 2014 році й відомо, що це модернізація направлена на покращення можливостей третього ступеня ракети проривати протиракетну оборону, а згодом замінити всі M51.1 та перейти на стратегічні підводні човни нового покоління SNLE 3G, які мають з'явитися у середині 2030-х.

Загалом Франція зараз має чотири носії M51 класу Le Triomphant, які вводились у стрій з 1997 по 2010 рік, кожен з них може нести по 16 балістичних ракет.

Ще на цю тему