У РФ вдруге поспіль "ядерний" "Ярс" схибив під час випробувань і чому для Кремля це величезна проблема(фото)

20:00 04.11.2023

Для РФ стратегічний ракетний комплекс "Ярс" це не лише заміна "Тополів", а 180 ракет ракетних військ стратегічного призначення зі 339, також проблеми є і з Р-30 "Булава" для підводних човнів

Як повідомляе Війсковий портал« DEFENSE EXPRESS»
Ядерні сили РФ мають більш ніж серозні проблеми з недійсністю міжконтинентальних ракет, які не демонструють не лише абсолютної надійності, а вдруге поспіль взагалі не можуть виконати поставлене завдання під час випробувань та навчань.

Як повідомляє Головне управління розвідки Міноборони України 1 листопада були проведені невдалі випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-24 "Ярс". Під час випробувань до яких були залучено розрахунок 33-ої армії ракетних військ стратегічного призначення був здійснений пуск з полігону "Плесецк" по цілі на полігоні "Кура" на Камчатці. Але ракета збилась з курсу.

РС-24 "Ярс"

Також за даними ГУР МОУ, під час навчань із завдання ядерних ударів, які пройшли у РФ 25 жовтня, задіяний РС-24 "Ярс" також не зміг виконати поставлену задачу через аналогічну причину. Зазначимо, що останнє цілком пояснює причину проведення у РФ повторного пуску лише через тиждень.

Також знайшлось пояснення, чому під час навчань 25 жовтня 2023 року у РФ використали той самий підводний човен К-114 "Тула" для запуску міжконтинентальної ракети Р-29РМУ2 "Синева", як й у торік. Як зазначає ГУР, паралельно був здійснений невдалий запуск балістичної ракети Р-30 "Булава" з підводного човна проєкту "Борей".

Р-30 "Булава"

Зазначимо, що "Булава" дуже проблемно проходила випробування, перший пуск був здійснений у 2005, а на озброєння її прийняли лише у 2018 році. За 13 років було здійснено 32 пуски з яких 7 невдалих та два частково успішні, а головними проблемами була робота третього ступеня та промахи бойових частин. Й те, що з Р-30 "Булава" не все добре, доводять активні розмови щодо її заміни на оновлену версію "Булава-М".

А одночасні проблеми з РС-24 "Ярс" та Р-30 "Булава" для Кремля більш ніж значні. Справа в тому, що РС-24 "Ярс" має замінити не лише всі "Тополі", а й стати фактично основною ракетою ракетних військ стратегічного призначення РФ, як у мобільному, так і у шахтному виконанні.

Наразі, за даними Military Balance, у РФ у активі РВСП 339 міжконтинентальних балістичних ракет, з яких "Ярс" - близько 180 одиниць. Водночас РС-12 "Тополь" (включно з модернізованими) - 87, ще 26 шахтних РС-18 (УР-100Н УТТХ), з яких 6 з блоком "Авангард", а також 46 Р-36М2 "Воевода" (більш відомі за натівською класифікацією "Сатана"). Більше того, головна відмінність "Ярс" від "Тополя" - не моноблочна бойова частина, а можливість нести три окремих бойових частини з індивідуальним наведенням.

РС-18 (УР-100Н УТТХ)

На фоні завершення експлуатаційних строків Р-36М2 (які постійно переносились), що відповідає за доставку близько 368-460 зарядів та малої кількості УР-100Н УТТХ (60 бойових частин та шість "Авангард"), саме "Ярс" для РФ відповідає за доставку близько 540 зарядів. Тобто близько половини з усіх у залпі ракетних військ стратегічного призначення РФ.

Відносно Р-30 "Булава" ситуація тотожна. Бо саме ця ракета призначена для російських стратегічних атомних підводних човнів 4-го покоління "Борей", яких зараз шість у строю, а ще шість у планах (одна вже на випробуваннях, три будуються). Вони мають замінити у строю 667БДРМ "Дельфин", яких у строю п'ять і строк експлуатації яких завершується, бо наймолодшій 33 роки, найстарішій 39 роки.

667БДРМ "Дельфин"

Тобто проблеми значно ширші й стосуються одразу двох компонентів ядерної тріади РФ. При цьому двох основних, бо стратегічна авіація РФ у питанні доставки ядерних зарядів навряд взагалі зможе зіграти будь-яку вагому роль.

Й за логікою Кремль має невдовзі провести ще одні випробування, як РС-24 "Ярс", так і Р-30 "Булава". Аналогічний крок має здійснити й США, бо останні випробування ракети Minuteman III 1 листопада, не завершились успіхом.

Ще на цю тему