Як Румунія закуповує 54 танки Abrams за 1 млрд, якщо США "продають" їх за 2,5 млрд доларів

14:40 10.11.2023

Румунія закуповує найновішу версію Abrams M1A2 SEPv3, яку до цього, окрім США, замовила лише Польща та Австралія, хоча цінник на ці машини для Бухареста дійсно дуже дивний

Як повідомляе Війсковий портал «DEFENSE EXPRESS»
Агенція з оборонної співпраці США (DSCA) оприлюднила дозвіл на продаж Румунії танків Abrams M1A2 SEPv3, які країна хоче закупити для кардинального оновлення свого танкового парку основу якого складають радянські Т-55 та його модернізації.

Дозвіл торкається загалом 54 танків, 4 БРЕМ M88A2, 4 мостоукладальників M1110, а також 4 штурмових машин M1150 ABV. Остання позиція означає, що Румунія стане лише третьою країною оператором M1150 ABV після США та України, або четвертою, якщо їх раніше отримає Австралія. Також у дозвіл включено запасні двигуни, понад 10 тисяч снарядів, мінні трали, інше обладнання, навчання, логістика та інші супутні послуги.


Але найцікавіше те, що весь контракт оцінений DSCA у 2,53 млрд доларів. Водночас румунський парламент погодив закупівлю 54 танків за 1,07 млрд доларів. Звісно у DSCA завжди міститься уточнення, що "опис та вартість вказані для максимальної розрахункової кількості та вартості, що базується на початкових вимогах", й тому "фактична вартість буде нижчою залежно від остаточних вимог, бюджетних повноважень та умов договору".

Водночас така різниця у ціні більш ніж значна. Але, як пише DefenseRomania з посиланням на офіційну відповідь міноборони країни, фінальна вартість закупівлі буде саме 1,07 млрд доларів. Саме така ціна має бути затверджена у контракті між США та Румунією після того, як продаж буде схвалено американським Конгресом.


Але причини різниці у 1,5 млрд доларів не пояснюються, хоча виходить, що один умовний Abrams M1A2 SEPv3 за дозволом DSCA коштує цілих 46,8 млн доларів, а не 19,8 млн доларів.

Зрештою дійсно цінник на 2,5 млрд за комплексне постачання 54 машин для Румунії не корелюється з показником вартості 250 M1A2 Abrams у тій самій версії SEPv3, які Польщі обійшлись у 4,75 млрд доларів у аналогічному комплексному контракті з умовною ціною у 19 млн доларів за один танк. Хоча у дозволі DSCA від лютого 2022 року вартість цих машин була окреслена у 6,0 млрд доларів, тобто по 24 млн за умовний танк.

Тобто плани Бухареста співпадають з останнім реальним цінником на ці машини для Варшави, хоча дозволи DSCA для обох країн все одно демонструють різницю майже вдвічі. І це дійсно доволі складно пояснити.

Цікаво, що у вартості Abrams M1A2 SEPv3 для обох країн можуть важливу роль зіграти так звані "ваучери", які уряд США давав за передачу Україні власного озброєння і які дозволяють отримати відповідну знижку на закупівлі нової американської зброї. Наприклад, Словаччина саме за рахунок цього закупила 12 ударних вертольотів AH-1Z Viper за ціною у районі 340 млн доларів, а не за понад 1 млрд доларів.

Водночас перевірити припущення відносно реальної ціни M1A2 SEPv3 неможливо, бо окрім Польщі та Румунії ці танки закуповує поки лише Австралія. Але умови дозволу DSCA від 2021 року для Канберри стосуються переробки 160 "конструкцій/корпусів" M1A1 у 75 M1A2 SEPv3 за 1,68 млрд доларів, а уряд Австралії виділив на це 2,5 млрд доларів у вигляді загальної вартості двох програм без оголошення реальної ціни контракту.

Ще на цю тему