Румунія отримала від США транспортний літак «Hercules» / Фото

16:20 20.12.2021

Сполучені Штати безоплатно передали Повітряним силам Румунії військово-транспортний літак C-130H «Hercules».

Про це повідомляє Мілітарний з посиланням на Міністерство оборони Румунії.

Літак C-130H 14 грудня здійснив посадку у міжнародному аеропорту Румунії «Бухарест Беняса». При перельоті в Бухарест літак пілотувався екіпажем 120 авіакрила Національної гвардії штату Монтана.

Потім літак було передано фахівцям компанії ROMAERO S.A. для приведення його у відповідність до стандартів Повітряних сил Румунії.

C-130H «Hercules» США для Повітряних сил Румунії. Грудень 2021. Фото: МО Румунії

Літак увійде до бойового складу 901-ї стратегічної авіаційної ескадрильї 90-ї авіабази та дозволить збільшити можливості з повітряного перевезення військ та вантажів.

Передача літака відбулося в рамках програми «Іноземні військові продажі» (FMS) після підписання сторонами «Листи з пропозицією та прийняттям пропозиції», яке узгоджувалося у декілька років.

Передача літака схвалено Конгресом США в рамках обмеження парку літаків C-130 у складі Повітряних сил США.

Програма передачі C-130 Ramp-to-Ramp (R2R) – перша програма США, яка передбачає передачу повністю придатних для застосування літаків ключовим країнам-партнерам.

C-130H «Hercules» США для Повітряних сил Румунії. Грудень 2021. Фото: МО Румунії

Перший літак у рамках формату R2R було поставлено у квітні 2021 року. Нині США поставили вісім із запланованих до передачі 30 літаків різним країнам світу.

C-130H стане шостим літаком «Hercules» у складі Румунії. Зараз на озброєнні є чотири C-130 у варіанті «B», один – у варіанті «H».
 

Ще на цю тему