Найгірший сценарій: РФ планує замінувати зерновий коридор, як це може статися та як протидіяти-Фото

17:00 05.10.2023

Розвідка Великої Британії офіційно попередила про намір Кремля заблокувати судноплавство з України у Чорному морі мінами й протидіяти цій загрозі більш ніж важко, хоча один варіант все ж таки існуєТе що РФ після виходу з "зернової угоди" та оголошенням необмеженої морської війни у липні цього року спробує блокувати зерновий коридор - було лише питанням часу. І хоча саме оголошення вже об'єктивно зменшило судноплавство, до якого додались систематичні удари по припортовій інфраструктурі, але не зупинила його.

Як повідомляе Війсковий портал «Defense Epxress » об єтом офіційно повідомляє міноборони Великої Британії: "Росія прагне атакувати цивільні судна, які прямують через український "гуманітарний коридор", щоб стримати експорт українського зерна" і може використати для цього морські міни по маршруту та на підходах до українських портів. Й вибір мінування пов'язаний з тим, що Кремль хоче "уникнути відкритого потоплення цивільних суден, натомість обманом покладаючи вину на Україну за будь-які напади".


З боку Defense Epxress зазначимо, що саме такий сценарій змоделював ще на початку серпня експерт Петро Черник з акцентом на тому, що для мінування буде залучено підводні човни. Саме їх використання дозволяє провести мінування скритно, на відміну від мінування надводними кораблями, які просто будуть потоплені украинскими протикорабельними ракетами, або з літаків чи вертольотів, які можуть потрапити у дію систем ППО.


Водночас для підводних човнів задача з мінування є більш ніж стандартною і на рівні з торпедами одним з основних озброєнь з часів появи. У підводних човнах проєкту "Варшав'янка", які є основою підводної компоненти ЧФ РФ, для цієї задачі використовуються міни МДС-1 (СМДМ-1), МШМ та МДМ (УДМ).


І на відміну від мін часів Другої світової війни значно технологічніші. Всі вони оснащені триканальними сенсорами з акустичним, електромагнітним та гідродинамічним каналами.

Найбільш простішою з них можливо вважати МДМ (УДМ), яка закладається на ґрунт з підводного човна на незначній глибині та має бойову частину у 645-800 кг. МШМ - є вже шельфовою міною для мінування на глибинах до 600 метрів. Ця міна оснащена реактивним двигуном і може атакувати корабель зі значних глибин.

 

МДМ (УДМ)

МДС-1 (оновлена версія має назву СМДМ-1) вже є саморухомою міною, яка запускається з відстані до 17 км від району мінування з допустимою глибиною до 120 метрів (максимальна глибина для боротьби з підводними човнами). Вона має бойову частину у розмірі 300 кг та активується у випадку потрапляння корабля у 40-метрову зону.

СМДМ-1
Водночас для боротьби з підводними човнами традиційним засобом у України немає жодних можливостей. Бо для цього необхідний цілий комплекс засобів із надводними протичовновими кораблями, протичовновими літаками та/чи вертольотами й бажано власними субмаринами. А єдиною можливістю залишається ураження підводних човнів у бухті, як це було зроблено у поки окупованому Севастополі з "Ростов-на-Дону".

Але ще одна проблема у тому, що зараз ворог перемістив основі сили флоту з Севастополя до Новоросійська Краснодарського краю. Саме у цій бухті станом на 1-2 жовтня перебували три підводних човни "Варшав'янка", з чотирьох, які залишились у Чорному морі у РФ, ще один підводний човен залишається у Севастополі.

Тобто для ураження підводних човнів у Новоросійську може використати лише надводні дрони-камікадзе, що вбачається більш ніж складною у реалізації місією. Інший сценарій - дозвіл західних партнерів у використанні ракет Strom Shadow/SCALP по ударів по військових об'єктах на території РФ. Але і він не є безпроблемним навіть якщо ця нелюдяна умова буде скасована.

Справа в тому, що відстань до Новоросійська від поточної лінії фронту складає понад 300 км по прямій через окуповані південні райони України та Азовське море. Реальна довжина маршруту через це буде довшою, бо необхідно обходити засоби ППО. Але цілком досяжна у випадку, якщо Україна отримала ракети без обмеження дальності, яка складає близько 560 км. Дальність з гіпотетичного пускового району у Чорному морі та обльотом Криму - понад 600 км, що знаходиться за межами дії цієї ракети.

Таким чином питання чим протидіяти загрозі мінування з боку РФ Чорного моря, що становить загрозу вільному судноплавству більш ніж складне. Але він цілком реальний у випадку, якщо з боку партнерів буде знято дозвіл на використання крилатих ракет по військових об'єктах РФ та проведення у будь-якому випадку доволі складної повітряної операції.

Ще на цю тему