Росіяни вимикають на суднах АІС, щоб вивозити награбовану агропродукцію

18:20 11.03.2024

У ВМС ЗСУ повідомили, що росіяни вимикають на деяких своїх суднах систему ідентифікації (АІС), щоб вивозити з території України награбоване зерно.

Як повідомляе видання USM, Інформацією поділився речник Військово-морських сил ЗСУ, капітан 3-го рангу Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону.

«На деяких своїх суднах росіяни, щоб грабувати окуповані території, вивозити звідти метал, збіжжя тощо, вимикають систему ідентифікації, і їх просто не видно в морі. Чи фіксується це? Так, звісно. Чи робляться висновки? Так, звісно», — повідомив Плетенчук.

Військовий зауважив, що основним моментом у цьому питанні є також використання росіянами портів, які офіційно закриті, і відповідно їх відвідування, користування цими портами заборонено.

«Результат — потрапляння цих російських суден під санкції. Санкції ці розповсюджуються не лише на українські порти, ці санкції росіяни можуть отримати і в інших портах. Тому вони використовують деякі судна, щоб безпосередньо вивозити з Маріуполя, Бердянська награбоване, перевантажуючи це у своїх офіційних портах, а звідти вже іншими суднами везти далі», — зазначив Плетенчук.

Ще на цю тему