Україна відкриє ще один наземний залізничний коридор для експорту зерна

16:20 29.09.2023

Найближчим часом Україна планує відкрити ще один наземний залізничний коридор для експорту українського зерна.

Як повідомляе відання «Порти Украіни» про це заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

Ми зараз відкрили альтернативний «зерновий коридор», тестуємо його. Також ми відкриємо ще один наземний залізничний коридор. Тобто те, що ми продовжуємо збільшувати пропускну спроможність всіх коридорів разом взятих — це абсолютна реальність”, — сказав Кулеба.

Відповідаючи на запитання, чи залишається ще актуальною тема функціонування Чорноморської зернової ініціативи, міністр зауважив, що «надія помирає останньою».

Надія помирає останньою, скажу так. Чорноморська зернова ініціатива помирає останньою. Але очевидно, що все одно треба працювати над альтернативними рішеннями, і саме над ними ми доволі успішно працюємо”, — наголосив він.

Раніше генеральний секретар Конференції ООН з торгівлі та розвитку Ребека Грінспан заявила, що ООН вважає рішення України створити морський коридор для експорту зерна позитивним кроком для глобальної продовольчої безпеки, але продовжує також зусилля щодо досягнення нової угоди з Росією про розширення Чорноморського зернової ініціативи, яка фактично припинила існування з 17 липня.

У серпні ВМС ЗСУ встановили у Чорному морі тимчасовий коридор через власні територіальні води та води країн НАТО, яким уже скористалися балкери Resilent Africa та Aroyat, що заходили до порту Чорноморськ для завантаження понад 20 тис. тонн української агропродукції для країн Азії та Африки. Минулого тижня у напрямку українських портів тимчасовим коридором пройшли ще три судна під завантаження експортною продукцією — зерном та залізною рудою.

Встановлений ВМС ЗСУ коридор використовується також для евакуації суден, які перебували в українських портах Чорноморськ, Одеса та «Південний» на момент повномасштабного російського військового вторгнення. У серпні-вересні ним скористалися п’ять суден переважно з металопродукцією.

17 липня Росія направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря. Після оголошення про вихід із Чорноморської зернової ініціативи російські терористи почали завдавати масованих ударів по Одеській області, в результаті яких пошкоджень зазнає інфраструктура міжнародних та українських трейдерів і перевізників. Окрім того, Росія погрожує атаками на цивільні судна, котрі прямуватимуть в українські порти.

Ще на цю тему