Кабмін схвалив схему ліцензування експорту зерна до п’яти країн Євросоюзу

12:00 20.09.2023

Кабінет міністрів України схвалив нову процедуру експорту кукурудзи, ріпаку, соняшнику та пшениці, відповідно до якої потрібно отримати ліцензію Міністерства економіки за погодженням з Міністерством аграрної політики та продовольства, щоб постачати ці культури до п’яти держав — членів Європейського Союзу, які межують з Україною. 

Про це заявив міністр аграрної політики та продовольства Микола Сольський, передає Укрінформ.

Ми віримо, що така схема роботи задовольнить усі сторони. І навіть ті три країни, які зараз виступають проти українського аграрного експорту, також доєднаються до цього плану. Оскільки у всіх нас одна мета — перемога у цій страшній війні. А для цього має бути взаєморозуміння і взаємопідтримка між нами”, — сказав міністр під час онлайн-виступу на засіданні аграрного комітету Європарламенту у вівторок, 19 вересня.

Сольський назвав конструктивним довгоочікуване рішення Європейської комісії щодо зняття обмежень на експорт української агропродукції з введенням додаткових заходів контролю, і Україна вдячна за таку позицію.

Він додав, що Україна протягом 72 годин напрацювала і представила до Європейської комісії план дій задля контролю за експортом. За словами Сольського, пропозиція української сторони має розрядити ситуацію.

Згідно з нашим планом дій, Україна буде контролювати і регулювати експорт наступним чином. Ми погоджуємо з Єврокомісією і з країнами імпортерами необхідний перелік і обсяг аграрної продукції з чотирьох культур, вони, у свою чергу, визначають чи готові приймати ці культури, коли і в яких обсягах. Лише після цього ми видаємо дозволи нашим підприємствам на експорт тієї чи іншої продукції. Тобто Україна контролює свій експорт і погоджує його з приймаючими країнами”, — наголосив міністр.

Минулого тижня Європейська комісія прийняла рішення не продовжувати обмеження, термін яких збіг 15 вересня, на імпорт українських пшениці, кукурудзи, насіння соняшнику та ріпаку до п’яти сусідніх з Україною країн Євросоюзу — Болгарії, Польщі, Румунії, Словаччини та Угорщини.

Попри це рішення, Угорщина, Польща та Словаччина оголосили про запровадження односторонніх обмежень на імпорт українського збіжжя. Крім пшениці, ріпаку, соняшнику і кукурудзи Польща заборонила ввезення в країну круп і борошна, а Угорщина розширила список до 25 позицій.

Україна 18 вересня подала вимоги про проведення консультацій зі Словаччиною, Польщею та Угорщиною в межах СОТ відповідно до Домовленості про правила та процедури вирішення спорів Угоди про заснування Світової організації торгівлі. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль пізніше заявив, що Україна може ввести заборону імпорту певних категорій товарів із тих країн, які не скасують ембарго.
 

Ще на цю тему