У Кремлі побоюються реакції росіян на "другу хвилю" мобілізації

10:40 13.09.2023

У Кремлі не можуть визначитися з новою хвилею мобілізації та чергового призову на військову службу через побоювання негативних реакцій у суспільстві.

Таких висновків дійшли аналітики Інституту вивчення війни, передає РБК-Україна з посиланням на звіт ISW.

У публікації зазначається, що, як стверджують російські інсайдерські джерела, найближче оточення Кремля знову активно не погоджується з необхідністю та підготовкою до "другої хвилі" мобілізації резервів напередодні піврічного осіннього призову до армії, який розпочинається 1 жовтня.

Так, російський Telegram-канал, ймовірно пов'язаний із джерелами в російських службах безпеки, писав про те, що окремі російські чиновники "серйозно" готуються до другої хвилі мобілізації резервів і сподіваються провести ще одну - восени.

Аналітики звертають увагу на важливість враховувати різницю між:

звичайним у РФ піврічним призовом на військову службу,
великомасштабною мобілізацією резервів, подібної до минулої осені, коли могли набрати близько 300 тисяч резервістів,
"прихованою мобілізацією", яка призводить до залучення резервістів у меншій кількості, але протягом тривалого часу,
а також різними спробами спонукати чи змусити росіян підписати нібито добровільні контракти із російськими військовими.
Канал заявив, що російські чиновники хочуть мобілізувати від 170 000 до 175 000 резервістів та перенести дату осіннього призову з 1 жовтня на 1 листопада, щоб забезпечити процес мобілізації резерву, одночасно проводячи "контрактну мобілізацію" для набору додаткових 130 000 осіб на контрактну службу з використанням примусових заходів, зазначається у звіті.

Також там звучала заява про те, що в РФ впливова група "силовиків-яструбів" також пропонує суворіші заходи щодо мобілізації резервів, такі як обмеження певних осіб на отримання відстрочок щодо мобілізації, що викликало серйозні розбіжності з чиновниками в адміністрації російського диктатора.

За даними каналу, у Путіна побоюються реакції на подібні заходи з боку інших російських чиновників та суспільства загалом.

При цьому експерти ISW зазначають, що ці плани, пропозиції та розбіжності не є новими та не вказують на те, що Путін зрештою вирішив провести другу хвилю мобілізації резервів у найближчому майбутньому.

Перед цим в Інституті вивчення війни спостерігали зростання дискусій щодо підготовки до мобілізації резервів у Росії та спекуляцій напередодні весняного призову на початку 2023 року

"Окремі російські чиновники також запропонували радикальніші заходи щодо мобілізації, які не були реалізовані. Путін також підкреслив темпи набору російських контрактників, відповідаючи на питання про можливу другу хвилю мобілізації резервів на Східному економічному форумі 12 вересня", - йдеться в публікації.

Також аналітики додають, що така відповідь керівника Кремля не обов'язково створює інформаційні умови для підготовки російського суспільства до примусової мобілізації, а натомість може свідчити "про його прихильність" до практики триваючої "прихованої мобілізації", оскільки будь-яка нова хвиля мобілізації резервів залежить від Путіна.

Ключові висновки:
Російський диктатор Володимир Путін повторив кілька шаблонних інформаційних операцій, неправдиво представивши контрнаступ ЗСУ як нібито невдалу спробу, і звинуватив Україну в небажанні вести переговори під час свого виступу на Східному економічному форумі.
Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин прибув до Приморського краю 12 вересня і найближчими днями зустрінеться з Путіним, ймовірно, для обговорення поставок північнокорейських артилерійських боєприпасів до РФ.
Повідомляється, що російська влада скоригувала системи протиповітряної оборони навколо Москви у світлі недавнього збільшення кількості ударів безпілотників по місту, ймовірно, частково для того, щоб пом'якшити скарги в російському інформаційному просторі на неефективність протиповітряної оборони навколо столиці РФ.
Війська РФ 12 вересня вели наступальні дії на лінії Куп'янськ - Сватове - Кремінна, під Бахмутом, на лінії Авдіївка - Донецьк, на кордоні Донецької та Запорізької областей, а також на заході Запорізької області, і просунулися на окремих ділянках.
Українські війська 12 вересня провели наступальні операції як мінімум на двох ділянках фронту та просунулися в районі Бахмута, на лінії Авдіївка - Донецьк та у західній частині Запорізької області.
Російські чиновники внесли до Держдуми РФ законопроект, який каратиме російських військовослужбовців, що воюють у складі добровольчих збройних формувань, за втрату чи умисне знищення військової техніки чи матеріалів.
Російська окупаційна "влада" продовжує депортувати дітей з окупованих територій України в РФ під виглядом нібито розважальних програм.
Мобілізація у Росії
Нещодавно в британській розвідці озвучили дані, що в РФ напередодні президентських виборів, запланованих на березень 2024 року, влада, ймовірно, прагнутиме уникнути подальших непопулярних мобілізацій.

Теми:

Ще на цю тему