З Китаю до Росії різко зріс експорт нітроцелюлози після вторгнення в Україну - NHK

20:00 16.05.2024

Китайський експорт до Росії нітроцелюлози, яку можна використовувати для виробництва боєприпасів, різко зріс після того, як Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє NHK після аналізу даних, опублікованих митними органами Китаю з 2015 року.

Зазначається, що в період з 2015 до 2021 року експорт нітроцелюлози в Росію практично не здійснювався. Однак він різко збільшився з травня 2022 року, через три місяці після вторгнення Росії в Україну.


У 2022 році Китай експортував до Росії трохи понад 700 тонн нітроцелюлози. У 2023 році цей обсяг збільшився майже вдвічі та перевищив 1 300 тонн.

З січня до березня 2024 року вже було експортовано близько 110 тонн.

Читайте також: Китай «обрав сторону» і не може претендувати на нейтралітет у війні Росії проти України - посол США
Китай експортує нітроцелюлозу до різних країн, включаючи США та Францію. Проте США стурбовані експортом Китаєм матеріалів подвійного призначення до Росії.

Під час візиту до Китаю у квітні держсекретар США Ентоні Блінкен передав ці побоювання лідеру КНР Сі Цзіньпіну та іншим високопосадовцям.

Експерт із військових питань Китаю Ямамото Кацуя із японського Фонду миру Сасакава вважає, що якщо експорт матеріалів значно збільшився від початку агресії, це очевидно можна розглядати як китайську військову допомогу Росії.

Нітроцелюлоза - легкозаймиста сполука, яка використовується при виробництві фарб, лаків і чорнил, а також боєприпасів.

Як повідомляв Укрінформ, в уряді КНР запевнили, що дотримуються правил СОТ у торгівлі з Росією і суворо контролюють експорт військової продукції і товарів подвійного призначення.

Ще на цю тему