Влада США закликає нафтові компанії пояснити свою діяльність у РФ після її вторгнення в Україну

12:40 08.09.2023

Голова комітету з міжнародних відносин Сенату США звернувся до трьох найбільших нафтосервісних компаній країни з проханням пояснити, чому вони продовжують вести бізнес у РФ після її вторгнення в Україну.

Про це повідомляє агенція Associated Press, пише Економічна правда.

У листах до керівників SLB, Baker Hughes і Halliburton сенатор Боб Менендес заявив, що він "надзвичайно стурбований" висновками AP щодо їхньої діяльності у РФ. Тоді агенція повідомила, що РФ імпортувала технології від три вищезгаданих нафтосервісних компаній на суму понад 200 млн дол протягом року після повномасштабного вторгнення.

Менендес зазначив, що президент Джо Байден і Конгрес запровадили "широкомасштабні санкції, пов'язані за порушення РФ суверенітету іншої країни", а російське вторгнення було "особливо огидним", її солдати вчинили "десятки тисяч звірств".

Крім того, вимагає від компанії взяти на себе зобов'язання "припинити всі інвестиції" в російську інфраструктуру з видобутку викопного палива.

Додається, що наразі немає жодних доказів того, що будь-яка з компаній порушила санкції, продовжуючи відправляти обладнання до РФ. 

"Halliburton згорнула свою діяльність в Росії менш ніж через пів року після вторгнення, а Baker Hughes продала свій нафтосервісний бізнес в Росії приблизно через дев'ять місяців. SLB оголосила про припинення експорту технологій до РФ у липні", – йдеться в повідомленні.
 

Ще на цю тему