Порти Румунії у серпні зменшили перевалку дизпалива і газойлю на третину 

10:00 06.09.2023

Обсяги перевалки дизельного пального та газойлю в портах Румунії зменшилися на 33% — до 338 тисяч тонн.

Про це повідомляє Enkorr із посиланням на дані Консалтингової групи «А-95», пише видання Порти України.

Зменшення надходжень дистилятів зумовлено зростанням внутрішнього виробництва після завершення ремонтних робіт на НПЗ. Крім того, Україна, один з найбільших покупців нафтопродуктів в румунських портах, зменшила обсяги імпорту з Румунії у серпні.

Основні обсяги дизельного палива та газойлів в серпні надходили в термінал у Констанці. Минулого місяця Constanta Oil Terminal зменшила перевалку дистилятів з 494 тис. тонн до 303 тис. тонн. На термінал Petromidia минулого місяця прибуло 36 тис. тонн дизпального, це втричі більше порівняно з липнем. Видання нагадало, що, наприкінці червня на НПЗ Petromidia, який належить Rompetrol, стався вибух на установці гідрокрекингу, що призвело до зменшення обсягів виробництва дизельного палива на заводі.

В серпні структура постачань дизпального та газойлів в порти Румунії змінилася. Минулого місяця обсяги надходжень продукту з Індії зменшилася з 263 тис. тонн до 69 тис. тонн. У липні Jamnagar Refinery скорочував експортні постачання на тлі високого попиту на внутрішньому ринку, у серпні почалися прямі постачання дизпального з Саудівської Аравії. За даними Консалтингової групи «А-95», минулого місяця до Констанци та Petromidia з терміналу заводу Yanbu Aramco Sinopec Refining Company (YASREF) прибули два танкери продукту загальним обсягом 135 тис. тонн. У липні саудівське дизпальне також надходило до Румунії, але тоді відвантаження здійснювалися з єгипетського терміналу Sidi Kerir, де Aramco перевалює нафтопродукти у танкери меншого тонажу.

За вісім місяців обсяги перевалки дизельного палива та газойлю в румунських портах збільшилися порівняно з аналогічним періодом минулого року на 24% — до 2,61 млн тонн. За той же період обсяги постачань дизельного палива з Румунії на український ринок зросли з 389 тис. тонн до 881 тис. тонн.
 

Ще на цю тему