Румунія оцінить доцільність розширення рейдової перевалки в порту Констанца

15:20 12.10.2023

У Румунії мають намір оцінити ефективність якірної рейдової перевалки у порту Констанца, а потім ухвалювати рішення щодо подальшого розширення якірних стоянок. 

Про це розповів заступник міністра аграрної політики і продовольства України Маркіян Дмитрасевич в інтерв’ю Latifundist, пише видання Порти України.

Заступник міністра зауважив, що два тижні тому брав участь у переговорах щодо цього питання.

Українську сторону на цих переговорах представляла велика делегація. Зокрема, були представники Мінагрополітики, Мінінфраструктури, АМПУ, Українського Дунайського пароплавства і Укрзалізниці. До цих перемовин також долучені представники Єврокомісії. І насправді ми отримали хороші сигнали: в Румунії дійсно працюють над розширенням якірної перевалки в Констанці. Вони планують дочекатися перших результатів, а потім ухвалити остаточне рішення — ще більш розширювати цей напрямок, чи ні”, — сказав він.

За словами Дмитрасевича, румунська сторона конструктивно ставиться до українських пропозицій.

У вересні ПрАТ «Українське Дунайське пароплавство» (УДП) звернулося до керівників румунського порту Констанца із закликом надати дозвіл на створення додаткової рейдової перевалки для українського зерна.

Наприкінці серпня 2023 року румунський прем’єр Марчел Чолаку заявив, що Румунія прагне подвоїти пропускну спроможність порту Констанца та дунайського судноплавного маршруту протягом двох місяців, аби допомогти Україні експортувати зерно.
 

Ще на цю тему