Україна та Румунія активізують співпрацю у Дунайському регіоні задля збільшення експорту

15:40 21.08.2023

Україна та Румунія домовилися сприяти перевантаженню української продукції в морських та річкових портах Румунії та налаштовані активізувати співпрацю в Дунайському регіоні.

Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, передає Порти Ураіни з посиланням на «Укрінформ».

Також домовилися сприяти перевантаженню української продукції в морських та річкових портах Румунії. Налаштовані активізувати співпрацю в Дунайському регіоні. Шляхом повноцінного використання існуючої портової інфраструктури, а також за рахунок залучення інвестицій в її розвиток”, — зазначив Шмигаль за результатами зустрічі з румунським колегою Марчелом Чолаку в Бухаресті у п’ятницю, 18 серпня.

За його словами, здійснено обмін нотами про відкриття пункту пропуску між населеними пунктами Біла Церква та Сігету Мармацієй. Пункт пропуску працюватиме в цілодобовому режимі для пасажирського і вантажного сполучення.

Уряди України та Румунії підписали спільну міжурядову заяву про посилення співпраці у забезпеченні надійного транзиту українських товарів. Домовилися про відновлення та вдосконалення транспортної інфраструктури, яку зруйнувала Росія.

Будемо обмінюватися досвідом та найкращими практиками. Плануємо відкривати нові пункти пропуску вздовж нашого спільного кордону для автомобільного, залізничного, морського та річкового сполучення. Також маємо намір розвивати до них під’їзні шляхи, залізничну інфраструктуру, впроваджувати механізми управлінням дорожнім рухом для зменшення заторів, спрощувати прикордонний, митний та фітосанітарний контроль. Там, де це можливо й доцільно, будемо розглядати можливість скоординованого прикордонного контролю для спрощеного транзиту товарів між Україною і Румунією”, — зазначив прем’єр.

Обсяги двосторонньої торгівлі між Україною та Румунією нині посідають третє місце серед країн Європи.

Прем’єр-міністр Румунії Марчел Чолаку висловив сподівання, що понад 60% експорту зерна з України може проходити транзитом через його країну. За його словами, Румунія намагається покращити свою інфраструктуру на залізничному, автомобільному, річковому та морському транспорті, а також на прикордонних переходах. Водночас він додав, що його уряд збирається подбати про те, щоб українська аграрна продукція не зашкодила румунським виробникам і фермерам.

Ще на цю тему