Чи дійсно РФ навчилась глушити Starlink, чи так все страшно і чому треба використати лопату

17:00 31.07.2023

Starlink, як і засоби РЕБ, підкоряються законам фізики й мова не йде про аналоговнєтні рашиські технології, при цьому рішення проблеми вкрай банальне

Інформація про те, що РФ почала глушити термінали супутникового зв'язку Starlink, яка останніми днями набула широкого розголосу, не є новиною. Бо перші спроби рашистів це зробити фіксувались вже місяці тому.

Ще у квітні з'явилась інформація, що РФ нібито використовує для цього комплекс РЕБ 14Ц227 "Тобол". Після чого пояснення як це працює та як перешкодити було поширено зв'язківцем Сергієм Флешем.

І для цього насправді немає потреби у якихось втаємничених комплексах, а з пригніченням зв'язку можливо зіткнутися лише поблизу передової лінії фронту. Сама фізика процесу не змінюється, бо мова у будь-якому випадку є про радіозв'язок, на який можливо поставити заваду, навіть якщо мова йде про Starlink, бо це також радіозв'язок.

Окрім того, у випадку Starlink можливо глушити не сам канал зв'язку, а супутникову навігацію, бо термінал прив'язує себе через GPS і не працює на поки окупованій території України.

І для пригнічення Starlink ворог має ставити антени РЕБ на висотах - щоглах мобільного зв'язку, елеваторах, вежах ЛЕП, і під дуже великим кутом ставити перешкоду на антену супутникового інтернету. А для того, щоб нівелювати це, як вже писалось у квітні, необхідна звичайна лопата.

Як радить фахівець необхідно прикопати антену Starlink, окоп (точніше - яма, або колодязь) глибиною мінімум 50 см, можливо глибше, але так, щоб антена продовжувала бачити супутники. Можливо обкласти стінки щільною металевою сіткою, або металевим профнастилом створивши незамкнену зверху "клітку Фарадея", яке необхідно заземлити. Також треба пам'ятати, що під час дощу необхідно буде щось робити із водою на дні ями.


Тобто мова не йде, ані про аналоговнєтні російські технології, ані про неможливість достатньо простими діями вирішити проблему.


Більше того, прикопувати Starlink на певній відстані від позиції, у будь-якому випадку, достатньо правильне рішення, бо дозволяє убезпечити його від ураження уламками, та не "світити" свої позиції.

Ще на цю тему