Ворог настільки сильно прикрив бухту Севастополя РЕБом, що це видно з космосу

17:20 28.11.2023

Під час атак українських дронів ворог у поки окупованому Севастополі вмикає вкрай потужні засоби РЕБ, які створюють справжні "засвіти" на супутникових SAR-знімках

Як повідомляе Війсковий портал«DEFENSE EXPRESS»
Дійсний масштаб засобів радіоелектронної боротьби, які застосовує РФ для захисту свої військових об'єктів вже помітний з космосу. При цьому у прямому сенсі, бо мова йде про те, що потужні завади стали причиною засвітів у супутникових знімках з технологією SAR.

Нагадаємо, що SAR - це отримання зображення за допомогою радару з синтезованою апертурою, що дозволяє "дивитися" через хмари, туман, дим та не залежати від рівня освітленості. Й саме на таких знімках з публічно доступного Sentinel 1 видно характерні "засвіти" завад.


Наприклад, на знімку від 23 листопада видно саме такий "засвіт":

А ось на знімку від 24 листопада вдалось зафіксувати дуже потужні завади. При цьому саме 24 листопада у РФ повідомили про масовану атаку БПЛА у кількості десятків одиниць по поки окупованому Криму.

Відносно 23 листопада, то з РФ повідомляли про атаку надводних дронів лише вранці 22 числа, але можливо, що ворог продовжив тримати увімкненими засоби РЕБ й на наступний день, чи була загроза іншої атаки.

 

Водночас видно, що ворог вмикає засоби РЕБ лише час від часу й вже на сьогоднішньому знімку від 28.11 цих "засвітів" немає.

 


Окрім того, як пише Naval News, аналітик Деміен Саймонс, який якраз й помітив "засвіти", зафіксував й активне використання ворогом спуфінгу GPS у окупованому Севастополі. Це було видно по помилкам у роботі системи AIS (автоматичної системи ідентифікації), коли цілий ряд кораблів та катерів у бухті "телепортувались" на 8 км на суходіл.

Водночас на SAR-знімках за ці дні в окупованому Криму навколо інших об'єктів настільки активна робота російського РЕБ не зафіксована, що говорить про максимальну концентрацію найпотужніших засобів ворога лише у самому Севастополі.

Ще на цю тему