Як росія закуповує американські чіпи: названі шляхи постачання

09:20 05.03.2024

Росія отримує мікроелектроніку американського виробництва та дрони з Китаю через торгові шляхи Центральної Азії, зокрема через Киргизстан та Казахстан. Ця ситуація свідчить про складність обмеження поставок для військових дій кремля.

Про це повідомляє видання «Флот 2017» з посиланням на The Wall Street Journal.

Торговельні маршрути, що проходять через колишні радянські республіки Казахстан і Киргизстан, є одними з багатьох шляхів у росію для так званих товарів подвійного призначення.

Попри зусилля США та партнерів, Центральна Азія стала трубопроводом для росії, що стало можливим завдяки тисячам кілометрів відкритих кордонів, непрозорій торговельній практиці та опортуністичним посередникам. Товари часто надходять з Китаю, де вони виробляються, в деяких випадках й великими американськими компаніями, які стверджують, що ці товари імпортуються росією без їхнього дозволу.

“Центральноазіатський торговий маршрут особливо важливий, оскільки через нього до росії надходить велика кількість товарів західного виробництва. Це ключовий маршрут для мікроелектроніки, автозапчастин, предметів розкоші – товарів, які використовуються як на полі бою в Україні, так і для особистого вжитку”, – каже Наталі Сімпсон, аналітикиня з росії у C4ADS, вашингтонській некомерційній дослідницькій фірмі, що спеціалізується на питаннях національної безпеки.

США з союзниками ведуть список товарів подвійного призначення, на які поширюються санкції, включно з комп’ютерними чіпами, маршрутизаторами та шарикопідшипниками, що використовуються в танках. Так, в лютому до списку з 45 позицій було додано ще п’ять.

Зазначається, що китайський експорт товарів подвійного призначення до Казахстану і Киргизстану різко зріс з лютого 2022 року.

Ще на цю тему