ІМО закликала Росію припинити загрози торговельному судноплавству в Чорному морі

15:40 26.07.2023

Міжнародна морська організація (ІМО) закликала Росію дотримуватися міжнародних конвенцій та припинити загрози торговельному судноплавству в Чорному морі. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури, пише видання Порти України.

«129-а сесія Ради Міжнародної морської організації (ІМО), яка зібралась в Лондоні, привітала зусилля України із забезпечення свободи та безпеки судноплавства у північно-західній частині Чорного моря та запобігання глобальній продовольчій кризі. Рада ІМО висловила глибоке розчарування припиненням дії Зернової ініціативи та підтвердила свої вимоги до Росії щодо негайного припинення військової агресії та загроз торговельному судноплавству», — вказала прес-служба.

Також Рада ІМО застерегла державу-агресора від будь-яких дій, що загрожуватимуть світовій продовольчій безпеці, а також постачанням в Україну продовольства, ліків та предметів першої необхідності.

Продовольство для мільйонів людей не має бути зброєю в руках держави-агресора проти всього світу. Ані світ, ані Україна не мають і не будуть залежати від бажання Росії брати чи не брати участь в Зерновій ініціативі. Разом з партнерами ми шукаємо рішення, щоб продовжити агроекспорт та відновити вільне торговельне судноплавство, бо розуміємо свою відповідальність в забезпеченні продовольчої безпеки світу та міжнародній торгівлі. Рада Міжнародної морської організації визнає право України на вільне торговельне судноплавство. Право, яке нам гарантувало міжнародне морське право. ІМО закликала Росію також виконувати свої зобов’язання за морськими конвенціям”, — прокоментував міністр розвитку громад, територій та інфраструктури Олександр Кубраков.

Росія 17 липня направила Туреччині, Україні та ООН свої заперечення щодо продовження дії Ініціативи щодо безпечного транспортування агропродукції з портів у Чорному морі. Одночасно російська сторона оголосила про відкликання гарантій безпеки судноплавства у північно-західній акваторії Чорного моря.

Президент України Володимир Зеленський направив офіційні листи президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану і Генсеку ООН Антоніу Гутеррешу з пропозицією продовжити роботу Чорноморської зернової ініціативи чи її аналога в тристоронньому форматі.

Міністерство оборони Росії погрожує розглядати як «військові цілі» усі судна, незалежно від прапора, що прямуватимуть в українські порти з опівночі четверга, 20 липня.

У відповідь на російські погрози Міністерство оборони України попередило, що з опівночі 21 липня 2023 року всі судна, що прямують в акваторії Чорного моря у напрямку морських портів російської федерації та українських морських портів, що знаходяться на тимчасово окупованій росією території України, можуть розглядатися Україною, як такі, що перевозять вантажі воєнного призначення з усіма відповідними ризиками. Крім того, заборонене як небезпечне судноплавство у районах Північно-східної частини Чорного моря та Керч-Єнікальською протокою України.

Рішенням Кабінету міністрів України створено Фонд у розмірі 20 млрд грн на забезпечення гарантій компенсацій, якщо судна та вантаж отримають пошкодження внаслідок військової агресії Росії.
 

Ще на цю тему