В Україні запустили серійне виробництво безпілотника Sirko та готують ще одну його версію

08:40 26.07.2023

В Україні запустили серійне виробництво розвідувальних безпілотних авіаційних комплексів літакового типу Sirko, розроблених харківськими інженерами.

Виробник також готується найближчим часом представити другу версію таких дронів, пише Укрінформ із посиланням на голову наглядової ради компанії Skyassist Ігоря Криничка.

"Нарешті можемо сказати, що серійне виробництво (Sirko – Укрінформ) ми вже запустили. І зараз воно триває", – сказав Криничко в межах презентації дронів нашого виробництва "Люті Пташки Демо День".

За його словами, підприємство налагодило зв’язки з виробниками необхідних комплектуючих з Китаю, Ізраїлю, Канади, Тайваню та інших країн. 

Приблизно тиждень тому комісія Міністерства оборони України надала доступ до експлуатації безпілотників Sirko у нашій армії, тепер триває кодифікація. Водночас, Криничко розповів, що поки авіаційні комплекси закуповують для військових за волонтерські кошти, а не державні.

Кабмін ухвалив постанову, яка має сприяти масовому виробництву боєприпасів для БпЛА в Україні
Представник компанії Skyassist також розповів про відгуки щодо згаданих дронів, отримані від захисників з Харківської, Херсонської та Миколаївської областей: "Коли кажуть "все клас, усе добре", а є і такі відгуки – це не для інженерів, не для конструкторів. А от коли мені дзвонять і кажуть: "А от так би було краще, а можна додати оце?" Це потрібно, це мотивація для нас. Ми працюємо, удосконалюємо. За кілька тижнів представимо вже Sirko 2".

За даними Криничка, протягом червня для військових відвантажили майже 100 БпЛА Sirko. Але їх можуть постачати по 800-1000 на місяць.

Крім цього, Skyassist продовжує роботу над створенням ударної версії дрона.

Навесні голова наглядової ради компанії Skyassist Ігор Криничко розповів інформаційному агентству Міністерства оборони України АрміяInform про характеристики БпЛА Sirko. Безпілотник, за його словами, може збирати розвідувальні дані через чотири 4К-камери й мати безперервний відеозв’язок на відстані до 30 км, а в офлайн-режимі – до 50 км.

Він може пролітати 130-140 кілометрів на висоті близько 1000 метрів, перебуваючи в небі до півтори години – в залежності від погодних умов. Розмах крил комплекса становить 93 сантиметри, маса – 1,37 кілограма. Такий дрон коштує 3000 доларів без станції та до 9000 з наземною станцією.

Як казав Криничко, у офлайн-режимі Sirko може записувати інформацію на камеру, летіти за заздалегідь розробленим маршрутом. Також є можливість керування з укриття за допомогою антени на певній відстані. Полімерний матеріал, з якого зроблений БпЛА, має бути повністю радіопрозорим, тобто непомітним для засобів радіоелектронної боротьби РФ у режимі радіомовчання.

Ще на цю тему