Українського зерна цьогоріч вистачить для внутрішнього ринку

10:20 28.06.2023

Дефіциту збіжжя в Україні не має бути. Його менше, ніж торік, але для внутрішніх цілей його вистачить.

«Збирати врожай першими активно почали на Одещині, у регіоні намолочено близько 100 тис. тонн озимого ячменю», повідомив в етері телемарафону перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Тарас Висоцький, пише usm.media.

За його словами, цьогоріч жнива розпочались пізніше, оскільки весна була затяжною та прохолодною.

Також із липня розпочнуть активні жнива по всій території України, цього тижня долучаться до збирання врожаю Миколаївщина та інші південні регіони.

Читайте також: Дефіцит хліба та інші фейки про зерно в Україні.

«Очікується, що зернових зберуть близько 46 млн тонн. Це менше, ніж минулого року. Зменшення становить приблизно 5-7%.Треба пам’ятати, що внутрішнє споживання зернових становить 18 млн тонн. Зібрав навіть 46 млн тонн, це все одно буде в 2,5 рази більше, ніж внутрішня потреба. Ризик дефіциту зерна для внутрішніх цілей сьогодні відсутній», – розповів заступник міністра Тарас Висоцький.

Водночас проблеми із зовнішніми ринками можуть зберегтись. Оскільки Болгарія, Румунія, Польща, Словаччина та Угорщина активно протидіють імпорту українських зернових. Це пояснюють більш привабливою ціною української агропродукції.

Як пояснив експерт, це наносить удар по внутрішнім виробникам. Очікується, що зазначені країни не перешкоджатимуть транзиту української агропродукції, хоча певні перепони на польському кордоні фіксують.

Раніше USM повідомляв, які є причини та наслідки заборони на імпорт агропродукції з України.
 

Ще на цю тему