Куди окупанти вывозять крадене українське збіжжя 

12:00 01.04.2024

У 2023 році росіяни експортували близько 212 тис тонн зерна, вкраденого на тимчасово окупованих територіях Запорізької області.

Торік окупанти продали приблизно 212 тис. тонн краденого українського зерна — на 46 млн доларів. Про це йдеться у розслідуванні NGL, пише usm.media.

Крадено збіжжя частіше прямувало до Туреччини, Лівії та Ізраїлю. У протиправних діях помічали, зокрема, європейські компанії.

Основним експортером краденого збіжжя є «Государственный зерновой оператор» (ГЗО). У 2023 році ГЗО експортував 212 тис. тонн зерна, з них 145 тис. тонн — безпосередньо, а ще майже 67 тис. тонн через російські «компанії-прокладки», де ГЗО вказане декларантом. 

Зокрема, для уникнення виявлення походження зерна росіяни використовували такі компанії як «Агрогруп», «Самсон», «Тезорі Делла Терра», «Глобал Трейд» та «Женіді Груп».

За даними розслідування, крадене зерно з українських територій перевантажують у порту «Кавказ» на Таманському півострові. Це дає можливість зазначати у митних документах росію як «країну походження» зерна.

Найбільшим покупцем краденого зерна є турецька компанія Trans World Agro Tarim Ihracat Ithalat Limited Sirketi, яка купила майже 134 тис. тонн зерна на суму $28,6 млн.

На другому місці серед покупців українського зерна, за даними митних декларацій, є компанія Daliland Alliance Ltd, зареєстрована на Маршаллових островах. Підприємство існує з 2019 року, власники компанії — невідомі. У публічному просторі Daliland Alliance Ltd також ніяк не фігурує.

На третьому місці за обсягами — швейцарська компанія Vivalon AG.
 

Ще на цю тему