Угорщина запропонувала відкрити нові морські шляхи для експорту з України

12:30 26.06.2023

Угорщина ініціювала розширення морських шляхів для експорту української продукції, аби знизити потоки наземних відправок. 

Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь запропонував відкрити нові морські шляхи для експорту українського зерна, на додаток до трьох портів «зернового коридору», йдеться на сайті уряду Угорщини, пише видання usm.media.

Під час пресконференції Надь попросив у польського колеги Роберта Телуша мандат на переговори з турецькою стороною щодо нових морських транспортних шляхів для України.

Угорський міністр зазначив, що нинішні «Шляхи солідарності» не виконують своєї ролі, оскільки українська продукція залишається в сусідніх країнах. Тому він запропонував посилити морський експорт, яким нині відправляють лише 12% продукції з України.

Розширення морських шляхів зменшило б тиск на наземні відправлення, а також на внутрішні ринки ЄС. 

Надь підтримав ініціативу щодо заборони імпорту деякої української продукції до 15 вересня і зазначив, що навіть цей термін є занадто коротким.

Нагадаємо, у травні Єврокомісія заборонила імпорт української пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику до Польщі, Болгарії, Румунії, Словаччини та Угорщини. Польща розраховує, що заборону на імпорт продукції українського АПК продовжать після 15 вересня, і що до списку заборонених українських продуктів додадуть нові позиції. 

Зокрема, Варшава виступає проти імпорту, оскільки до Польщі ввозили технічне зерно, яке згодом продавалося як споживче. Також від великого потоку українського зерна страждали польські аграрії.

Раніше USM повідомляв, що Румунія розглядає можливість під час сезону збору врожаю надати місцевим фермерам пріоритетний доступ до порту Констанца, що може обмежити експорт українського зерна. Сезон збору врожаю розпочнеться приблизно в липні, коли, як очікується, росія може вийти з Зернової угоди, і триватиме до жовтня.
 

Ще на цю тему