Новий пакет санкцій ЄС суттєво ускладняє рейдову перевалку російської нафти 

18:40 22.06.2023

Постійні представники Європейського Союзу на засіданні у середу, 21 червня, затвердили довгоочікуваний одинадцятий пакет санкцій проти Росії. 

Про це повідомив уряд Швеції, яка зараз головує в ЄС, пише видання Порти України.

Сьогодні посли ЄС погодили 11-й пакет санкцій проти Росії. Пакет включає заходи, спрямовані на протидію обходу санкцій, та індивідуальні списки”, — ідеться у повідомленні.

Як згодом повідомив журналістам посол Польщі при Євросоюзі Анджей Садось, новий пакет антиросійських санкцій включатиме заборону на транспортування нафти через південну гілку трубопроводу «Дружба».

Окрім цього ЗМІ пишуть про те, що у пакет включено заборону доступу до портів ЄС для суден, які беруть участь у перевалці з судна на судно (STS), але «за наявності розумних підстав». Зроблено це, щоб унеможливити перевалку підсанкційних нафти й нафтопродуктів у морі борт-у-борт із подальшим «затіненням» країни походження сировини.

Новий пакет передбачає також внесення до санкційних списків 71 фізичної особи та 33 організацій.

Держави-члени ЄС мають намір ухвалити одинадцятий пакет санкцій до саміту Європейського Союзу, який запланований на кінець червня.

На початку червня Євросоюз затвердив шостий пакет економічних та персональних санкцій проти Росії і Білорусі у зв’язку з російським військовим вторгненням до України. Основною складовою шостого пакета санкцій стала заборона на імпорт російської нафти морем. Ембарго набрало чинності з 5 грудня 2022 року для нафти та з 5 лютого 2023 року для нафтопродуктів.

Крім того, коаліція, до якої входять 27 країн Євросоюзу, США, Канада, Японія, Велика Британія та Австралія, встановила цінову стелю на морські перевезення російської нафти поза ЄС, після чого найбільші західні страхові компанії перестали страхувати судна, які транспортують нафту з Росії за ціною, вищою $60 за барель.
 

Ще на цю тему