Через війну до Варшави строком на два роки перевезли картини з київського музею Ханенків

19:20 18.05.2023

З Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків до Королівського замку у Варшаві через війну перевезли 38 творів мистецтва, роботи вивезені строком на два роки.

Про це, як пише "Європейська правда", повідомляє PAP.

Твори мистецтва перевезли до Польщі на прохання дирекції київського музею, який постраждав в результаті ракетних ударів Росії по українській столиці.

В четвер в Королівському замку Варшави відбувся брифінг міністра культури Польщі, віцепрем’єра Пьотра Глінського і директора Королівського замку Войцеха Фальковського у зв’язку з прибуттям колекції.

фото PAP
фото PAP
Глінський розповів, що "це вже третя група об’єктів, які прибули до нас з України, охопленої війною, яку веде Росія, жорстокою війною, яка стосується і культури".

"Це війна також про культуру і ідентичність. Потін заявив, що не існує української культури і ідентичності і у зв'язку з цим він нищить українські культурні інституції. 1400 установ української культури зазнали пошкоджень, третина з них повністю знищена" – зазначив Глінський.

За його словами, з музею Ханенків вирішили перевезти до Варшави 38 найцінніших творів, які складають найбільшу і найціннішу колекцію голландського, італійського, іспанського мистецтва в Україні.

За словами міністра культури, перевезення творів мистецтва є ознакою теплоти польсько-українських відносин і вияв довіри.

Як повідомляє RMF FM, переговори про перевезення творів до Польщі розпочалися наприкінці жовтня – на початку листопада. Як розповідає професор Войцех Фальковський, для київського музею це було непросте рішення.

"Був певний страх, українці не дуже хотіли вивозити свої твори мистецтва, бо сприймали це як визнання поразки, невдачі", – пояснює директор Королівського замку. "Зрештою ми дізналися, що їх привезуть, але дату тримали в суворій таємниці з міркувань безпеки", – додає він.

Твори мистецтва прибули в п'ятницю. Співробітникам знадобилося три дні, щоб розпакувати надійно запечатані ящики. Вже після первинної оцінки стало зрозуміло, що деякі роботи потребують ремонтних робіт.

Очікується, що після реставрації через рік роботи виставлять у Польщі.

Однією з найцінніших картин є "Портрет Станіслава Августа в одязі Генріха IV" Елізабет Віже Ле Брюн. Написанийу 1797 році в Санкт-Петербурзі, він є останнім з двох портретів короля, написаних художницею. Ця картина буде показана в Польщі вперше.

Серед творів фламандських та нідерландських художників виділяються роботи Якоба Йорданса "Амур і сплячі німфи", олійний ескіз Пітера Пауля Рубенса "Бог річки Шельди", "Кібела і богиня Антверпена", "Зимовий пейзаж" Гейсбрехта Лейтенса та "Кабінет мистецтв" Франца Франкена ІІ. Іспанський живопис представлений двома картинами. Перша – "Портрет інфанти Маргарити Терези", копія з Веласкеса, виконана в майстерні Хуана Баутісти Мартінеса дель Мазо, зятя художника. До колекції також входить "Натюрморт з шоколадним сервізом" 1640 року, одна з близько десятка збережених у світі картин передчасно померлого Хуана де Зурбарана.

Вивезені об'єкти є надзвичайно цінними творами та репрезентативними для колекції Національного музею мистецтв імені Богдана та Варвари Ханенків.

"Твори передані нам на зберігання на два роки", – розповідає професор Войцех Фальковський. "І після цього терміну вони неодмінно повернуться до Києва. Можливо, навіть раніше, якщо ситуація дозволить", – підсумовує він.

Теми:

Ще на цю тему