Нідерланди повернули Україні вісім цінних археологічних артефактів

08:00 21.03.2024

Україні повернули вісім цінних предметів археології, незаконно вивезених до Нідерландів у березні минулого року. 

Про це повідомило Міністерство культури та інформаційної політики України, передає Укрінформ.

Ідеться про наконечники списів та стріл із різних археологічних культур і регіонів України, що датуються періодами від римських часів до Середньовіччя.


Директор Інспекції інформації та спадщини Міністерства освіти, культури і науки Нідерландів Альфред Рус передав артефакти посольству України.

Як повідомляється, минулого року ці предмети перехопили на нідерландській митниці. Слідство показало, що вони, імовірно, незаконно вивезені. Національний музей історії України цей висновок підтвердив.

У подальшому Інспекція інформації та спадщини взяла артефакти під охорону. Власник предметів, якому вони були адресовані, від претензій відмовився.

Раніше МКІП заявляло, що згадані артефакти є культурними цінностями України, які мають для держави історичне, наукове й етнографічне значення.

Предмети були вивезені з порушенням вимог національного законодавства у сфері вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей. У зв'язку з цим мають бути повернені до України й передані до колекцій державних музеїв.

Як повідомлялося, Україна і Нідерланди є учасницями Конвенції ЮНЕСКО про заходи, спрямовані на заборону й запобігання незаконному ввезенню, вивезенню та передачі права власності на культурні цінності.

Держави, які долучилися до конвенції, зобов’язані надавати одна одній допомогу в разі виявлення незаконно вивезених предметів та вживати відповідних заходів для їх повернення до країни походження.

Ще на цю тему