У Грузії пояснили, чому не голосували за українську резолюцію в ПАРЄ

19:30 29.04.2023

Грузинська делегація не брала участі в ухваленні резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ), яка визнає насильницьке переміщення українських дітей до росії геноцидом, оскільки вона не змогла бути присутньою на голосуванні.

Про це повідомляє портал Новини-Грузія, передає Укрінформ.

До складу делегації, яка 24 квітня вилетіла до Страсбурга, були голова керівної партії Грузії Іраклій Кобахідзе, віцеспікер Арчіл Талаквадзе, депутати з парламентської більшості Іраклій Чіковані, Хатія Цілосані, Гіві Міканадзе, Ека Сепашвілі.

У «Грузинській мрії» заявили, що у них заздалегідь були куплені зворотні квитки, і тому вони не змогли бути присутніми на голосуванні.

«Зворотні квитки були куплені за кілька тижнів, тому що у нас був конкретний порядок денний… Те, що ми до чогось спеціально не приєднуємося, — це домисли», — сказав член делегації Гіві Міканадзе.

Водночас депутат керівної партії "Грузинська мрія" Бека Давітуліані не виключив, що "у резолюції було написано щось ще, що вони не підтримують".

"Наприклад, в одній із попередніх резолюцій йшлося не лише про підтримку України, а й про те, щоб звільнити Саакашвілі. Тоді наша делегація сказала, що підтримає резолюцію, якщо забрати цей пункт. Але його не прибрали, і ми не змогли підтримати резолюцію", – сказав він.

Раніше член української делегації у ПАРЄ, народний депутат від "Європейської солідарності" Олексій Гончаренко заявив, що грузинська делегація у Парламентській асамблеї Ради Європи не віддала жодного голосу за резолюцію про примусове вивезення росією українських дітей з окупованих територій.

Як повідомляв Укрінформ, 27 квітня Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію російської федерації та закликала МКС розглянути можливість кримінального переслідування за цей злочин.

За ухвалення документа "Депортація та насильницьке переміщення українських дітей та інших цивільних осіб до російської федерації або на тимчасово окуповані території України: створити умови для їхнього безпечного повернення, покласти край злочинам та покарати винних" проголосували 87 депутатів з 89 присутніх, один був проти, ще один – утримався.
 

Ще на цю тему