В ПАРЄ не знайшли підтримки на запит України про обговорення репресій в Криму

09:01 28.09.2021

Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) відхилило запит України на проведення дебатів про політичні переслідування корінних народів у Криму з боку Росії.

Про це повідомляє Qirim news.

Разом з тим, керівник постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева розповіла на сесії про затримання понад кримських татар через декілька днів після проведення установчого саміту «Кримська платформа».

Зазначимо, що в запиті на дебати в окупованому Криму планувалось обговорити про нову хвилю обшуків, затримань і арештів кримських татар на окупованому півострові. Серед заарештованих – кримськотатарський активіст, перший заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Наріман Джелял.

Про прийняття такого рішення підтвердив журналісту Qirim news народний депутат України, член постійній делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Олександр Мережко.

Він на засідання політгрупи виступав щодо необхідності проведення термінових дебатів на тему захисту прав кримських татар, заарештованих нещодавно в окупованому Криму, у зв’язку з загрозою їхньому життю.

«На жаль, моя пропозиція не знайшла підтримки. Але будемо боротися далі», – написав він в Facebook.

Член постійної делегації Верховної Ради в ПАРЄ, народний депутат фракції «Голос» Леся Василенко також зазначила, що тема дебатів «Політичні переслідування корінних народів в Криму Російською Федерацією», запропонована українською делегацією, не отримала підтримки на бюро, де власне ці теми затверджуються

«Пояснюють тим, що в червні буквально була ухвалена резолюція про права кримськотатарського народу», – написала вона.

Нагадаємо, сьогодні, 27 вересня відкрилася осіння сесія ПАРЄ, яка продовжиться до 30 вересня. Сесія зосереджена на праві на здорове довкілля, клімат та міграцію.

На сесії заслухають щонайменше сім доповідей. Зокрема, про ситуацію в Афганістані, наслідки конфлікту між Вірменією та Азербайджаном, питання міграційного тиску на кордонах Литви, Латвії і Польщі з Білоруссю, про кіберзлочинність щодо посиленого співробітництва.

Окрім того, Асамблея обговорить питання про гендерну представленість у своїх лавах, а також керівні принципи щодо парламентських імунітетів, якими користуються члени Парламентської асамблеї.

Раніше керівник постійної делегації Верховної Ради України в ПАРЄ Марія Мезенцева розповіла, що звіт генеральної секретарки Ради Європи Марії Пейчіновіч-Бурич щодо нещодавніх репресій в окупованому Криму буде презентований скоріше за все в січні 2022 року.

Ще на цю тему