Молдові затвердили кредит у 23 млн євро для кращого транзиту залізницею з України

09:00 01.04.2023

Європейський банк реконструкції та розвитку схвалив кредит у розмірі 23 млн євро, який Залізниця Молдови (Calea Feratа din Moldova) використає для модернізації двох своїх ділянок. Їх можна буде для використати для доставки українських транзитних вантажів. 

Про це, як пише ZN.UA, повідомляє ресурс Railway Gazette.

Йдеться про збільшення пропускної спроможності та зняття обмежень швидкості на ділянці між Кишиневом і Кайнарі та від Окниці до Унгень на румунському кордоні.

Ця модернізація має полегшити транспортування вантажів залізницею з України до ЄС через Молдову. Вона забезпечить надійний доступ українського експорту до румунських портів Констанца та Галац, молдовського Джурджулешти, а також до власних дунайських гаваней Рені та Ізмаїл. В сукупності така логістика в змозі задовольнити значну частину експортних потреб України, в тім числі і у випадку з вивезенням українського зерна та іншої аграрної продукції.

Загальна вартість робіт з модернізації означених ділянок молдовської залізниці оцінюється в 71 млн євро. Крім вже згаданого кредиту ЄБРР, ще 20 млн євро надасть Євросоюз. Поза тим 28 млн євро виділить уряд Молдови.