Зерновий коридор: відвантажено майже 26 млн тонн агропродукції

18:20 27.03.2023

В рамках реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 848 суден, які експортували 25,9 млн тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи.

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури.

У понеділок, 27 березня, з портів Чорноморськ та «Південний» відправлено три судна зі 150,5 тис. тонн продовольства для країн Азії. Серед них — балкер Asl Ileana зі 54,6 тис. тонн пшениці для Бангладешу.

Бангладеш гостро відчуває економічну кризу, внаслідок якої населення стикається з проблемою купівлі продовольства за високими цінами. Водночас країна залишається ключовим споживачем української пшениці — з початку роботи «Зернової ініціативи» країна отримала понад 710 тис. тонн пшениці з України”, — вказала прес-служба.

У МІУ зазначили, що ці обсяги могли б бути вищими, якби росіяни цілеспрямовано не сповільнювали інспекції суден в Туреччині. Тим паче, завдяки «Зерновій ініціативі» та наявності українського зерна на ринку світові ціни на продовольство утримуються від подальшого зростання. Це дозволяє таким країнам як Бангладеш забезпечувати населення продовольством.

Наразі в портах Великої Одеси під обробкою перебувають 19 суден. На них завантажують 680 тис. тонн української агропродукції. Крім того, зерновим коридором у напрямку українських портів рухаються три судна під завантаження.

Ситуація з інспекціями в територіальних водах Туреччини стабільна важка: на добу відбувається в середньому 6 інспекцій як на вхід до портів, так і на вихід (половина від затвердженого плану), а на інспекцію в черзі очікують 94 судна”, — поінформували в МІУ.

Наприкінці липня 2022 року представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

17 березня було погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини липня 2023 року.

«Зернова ініціатива» дозволила розблокувати порти Великої Одеси, які до війни на 80% були воротами для агроекспорту, підтримати українських аграріїв, збільшити надходження валютної виручки в Україну, стабілізувати світові ціни на продовольство та запобігти суттєвому погіршенню гуманітарної ситуації в державах, які знаходяться на межі голоду, зокрема Ефіопії, Сомалі, Афганістану.

Станом на 26 березня в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили 845 суден із вантажем 25,7 млн тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Теми:

Ще на цю тему