Експерти Кримської платформи зустрілися з місією сектору культури ЮНЕСКО

08:00 28.01.2023

У Міністерстві закордонних справ України (далі МЗС) відбулася робоча зустріч експертів мережі Кримської платформи групи «Гуманітарна політика» Евеліни Кравченко, Дарини Підгорної і Андрія Іванця із представниками ЮНЕСКО Туралом Мустафаєвим (заступник начальника сектору культури Відділу з питань культури у надзвичайних ситуаціях) і Кіярою Децці Бардески (офісер зі зв’язкив ЮНЕСКО в Україні).

Публічно про зустріч висвітлено на офіційній сторінці у Фейсбук Національної комісії України у справах ЮНЕСКО 23 січня 2023 року

Експертка Евеліна Кравченко, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, керівник Інкерманської експедиції ІА НАНУ висвітлила ситуацію, що склалася на окупованих російською федерацією територіях із рухомими і нерухомими об’єктами культурної спадщини. Вона зауважила, що російська федерація починаючи із 2014 року реалізує політику відчуження української культурної спадщини, задіюючи два основні механізми. Перший – це перереєстрація українських музейних, архівних і бібліотечних установ і організацій у російській федеральній системі управління, встановлення на облік у російських реєстрах пам’яток історії, архітектури, археології тощо, переформатування музейних закладів, об’єднання кількох українських музеїв у нову музейну структуру із російським підпорядкуванням і управлінням тощо. Починаючи із 2021 року в Севастополі на виконання розпорядження окупаційної влади відбувається підготовка до евакуації фондових колекцій провідних севастопольських музеїв і заповідників, частина експонатів натепер вже спакована і підготовлена для вивезення.

«Другий механізм реалізується насамперед в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь, куди було вивезено вкрадені речі із пограбованих музеїв Херсонської і Запорізької областей. Це переміщення відбувалося без будь-яких видимих письмових розпоряджень із окупаційних органів влади, проте в межах їх компетенції. Враховуючи, що ніяких розпоряджень про підготовку до евакуації музейні установи АР Крим не отримували, все, що відбулося і зараз відбувається із культурними цінностями України в Криму, відбувається не лише поза українським законодавством і міжнародним правом, а і поза федеральним законодавством РФ. Тобто речі, незаконно переміщені із музеїв окупованих у 2022 році областей можуть поповнити чорний ринок культурних цінностей», – зазначила експертка Евеліна Кравченко.

Російська Федерація не дотримується жодних міжнародних договорів чи конвенцій про захист культурних цінностей, особливо якщо це їй не вигідно.

Експерт Кримської платформи Андрій Іванець, кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник філіалу «Інститут дослідження Голодомору» Національного музею Голодомору-геноциду представник КРУК під час зустрічі у МЗС стисло розповів представникам ЮНЕСКО, що під час фази широкомасштабної агресії становище дискримінованої окупантами української громади Криму ще більш погіршилося.

«Зокрема, посилився інформаційно-психологічний та силовий пресинг на носіїв української ідентичності. Росія активно застосовує новий інструмент переслідувань – так зване законодавство проти дискредитації збройних сил росії, запроваджене у березні 2023 року. За цією статтею вже відкрито орієнтовно 250 справ у тимчасово окупованому Криму. Причому частина з них за виконання або прослуховування українських пісень, через що навіть було закрито ресторан, люди втрачали роботу і на певний час свободу. Переслідування за використання української символіки доходять до абсурду, коли у 2022 року в Севастополі звільнили вчительку з великим стажем за прикрашання у День знань класу з синьо-жовтими кульками. Минулого року українському активісту і політв’язню Олегу Приходьку, який відкрито демонстрував українську ідентичність і тримав вдома у Сакському районі українську символіку, незаконно збільшили термін ув’язнення», – зазначив під час зустрічі експерт Андрій Іванець.

Представник КРУК наголосив, що у й без того незаконно відірваної від українського простору і мілітаризованої системи освіти Криму посилилися негативні процеси, зокрема, через регулярне проведення пропагандистських заходів, що виправдовують агресію. У кримських школах Росія промиває дітям мізки в антиукраїнському дусі. У зв’язку з активними воєнними діями їх випускники не могли виїхати на вільну частину України для вступу у виші.

За інформацією експерта Андрія Іванця, посилився тиск, зокрема, на конфесії, більшість вірних яких є українцями. Багатократно зменшилася чисельність священників та приходів в окупованому Криму, як у помісної автокефальної ПЦУ, яка відмовилася перереєстровуватися за законодавством держави-окупанта, так і у УГКЦ, структури якої вимушено утворили окремий екзархат у прямому підпорядкуванні Ватикану. Значну частину храмів у ПЦУ вже забрали силою чи позбавили іншими шляхами. Зараз під загрозою перебуває кафедральний собор святих рівноапостольних князів Володимира і Ольги ПЦУ в Сімферополі. Для української громади Криму дискримінація цих релігійних організацій є не лише порушенням прав на свободу совісті, а й замахом на ледь не останні інституції, де можна підтримувати українську ідентичність.

Експертка Дарина Підгорна, юрист ГО “Регіональний центр прав людини”, член Експертної мережі Кримська платформа, Міжвідомчої робочої групи з метою підвищення ефективності взаємодії правоохоронних органів та інших державних органів з питань розробки, узгодження та виконання спільних заходів щодо попередження, виявлення та запобігання кримінальних правопорушень відносно культурних цінностей (ПАРКС) актуалізувала питання щодо порушень проти культурної спадщини України в Криму – незаконні археологічні розкопки, вивезення музейних цінностей та артефактів, необумовлене руйнування, проведення так званих реконструкцій памʼяток. Зокрема були висвітлені злочинні дії РФ, що мали місце під час будівництва траси «Таврида» (автомобільна дорога «Керч – Феодосія – Білогорськ – Сімферополь – Бахчисарай – Севастополь») – так звані «археологічні дослідження та розкопки» під керівництвом РАН РФ під час яких були знищено понад 90 археологічних пам’яток різних епох.

«Всі ці злочинні дії є не простим та безглуздим нищенням предметів культури – це свого роду цілеспрямована атака проти української культури та ідентичності. Фактично ми говоримо про т.зв. культурний геноцид (прим. Термін культурний геноцид не є закріпленим у жодному міжнародному договорі, та існує лише в теоретичних напрацюваннях експертів міжнародного права). Російські злочинні дії спрямовані чітко проти памʼяток української культури та історії, що є частиною Української держави та народу, його ідентифікації та місця у світі», – зазначила експертка Дарина Підгорна.

Також були висвітлені окремі епізоди, які відбулися протягом 2022 року. Так, за інформацією з відкритих джерел, відомо, що за період 2021-2022 років у рамках проєкту створення «Історико-археологічного парку «Херсонес Таврійський» комплексна археологічна експедиція Інституту історії матеріальної культури РАН, що працює на території Південного передмістя Херсонесу Таврійського, виявила понад 2 мільйони артефактів та сотні найцікавіших об’єктів різних епох, 200 тис з яких вже було вивезено на територію РФ у порушення норм МГП та зокрема Конвенції про захист культурних цінностей під час збройного конфлікту 1954 року, державою-учасницею якої є і РФ.

Представники ЮНЕКСО позитивно оцінили надані їм матеріали експертами та дані пропозиції до співпраці.

Ще на цю тему