Зерновий коридор: Відвантажено 17,3 млн тонн агропродукції

18:20 13.01.2023

В рамках реалізації Ініціативи про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування морські порти Одеса, Чорноморськ та «Південний» відправили 644 судна, які експортували 17,3 млн тонн агропродукції до країн Азії, Африки та Європи. 

Про це повідомила прес-служба Міністерства інфраструктури, пише видання Порти України.

У п’ятницю, 13 січня, порти Великої Одеси відправили 11 суден із 313,5 тис. тонн продовольства. Відразу три балкери прямують до країн Африки. Балкер Lady Litel із 31 тис. тонн пшениці для Лівії, балкер East Wind 1 із 25 тис. тонн пшениці для Тунісу, а також балкер Lady Hatice із 11 тис. тонн продовольства для Марокко.

В портах під обробкою перебувають 17 суден. На них завантажують 519 тис. тонн української агропродукції. Зокрема, в порту Чорноморськ пришвартувався балкер Antheia, який зафрахтовано Всесвітньою продовольчою програмою ООН (WFP) для доставки української пшениці до Афганістану.

Крім того, зерновим коридором у напрямку України рухаються п’ять суден під завантаження агропродукції.

У Босфорі на проведення інспекції СКЦ очікують 105 суден.

Станом на 9 січня в рамках зернової ініціативи порти Великої Одеси відправили понад 630 суден, які експортували 17 млн тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

Наприкінці липня представники України, Туреччини та ООН підписали у Стамбулі Ініціативу щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів, яка покликана частково розблокувати українські морські порти Одеса, Чорноморськ і «Південний» для експорту зерна та добрив. Аналогічну угоду ООН та Туреччина підписали з Росією. Перше завантажене судно в рамках Ініціативи вийшло з Одеського порту 1 серпня.

На зустрічі у Стамбулі у листопаді погоджено продовження дії Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море під егідою ООН ще на 120 днів — до середини березня 2023 року.
 

Теми:

Ще на цю тему