Прем'єр Японії планує запросити Зеленського на саміт G7

09:40 02.01.2023

Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо має намір запросити президента України Володимира Зеленського взяти участь в онлайн-форматі у саміті G7, який відбудеться 19-21 травня у Хіросімі.

Про це передає Укрінформ із посиланням на газету Nikkei.

Зазначається, що Японія як країна-голова Групи семи хоче створити умови для інтенсивних дискусій щодо війни росії проти України. Виступ Зеленського познайомить лідерів "сімки" із поточною ситуацією.

Для Токіо, як пише видання, координація дії G7 у цьому питанні є важливим кроком у підготовці до можливого конфлікту навколо Тайваню. У Японії вважають, що у разі такого конфлікту вона виявиться в нього безпосередньо втягнута, і розраховують на оперативну жорстку відповідь Китаю спільно зі США та Європою аналогічно до того, як це було зроблено щодо рф.

Нагадаємо: 12 грудня відбулася віртуальна зустріч у форматі G7, в якій взяв участь президент України Володимир Зеленський. Він наголосив, що у 2023 році потрібно зробити три кроки для миру — йдеться про нову силу, міцність та дипломатію.

Читайте також: Зеленський розповів, чого очікує від головування Швеції у Раді ЄС
Зеленський запропонував росії почати виведення військ з України на Різдво. Ця пропозиція була розрахована на західних лідерів, мала на меті показати, що наша держава готова до мирних ініціатив, але тільки на власних умовах.