Макрон відклав візит до України

08:40 12.02.2024

Президент Франції Емманюель Макрон відклав візит до України, який планувався на 13-14 лютого.

Як пише "Європейська правда", про це стало відомо французькому виданню Challenges.

За даними видання, Єлисейський палац пояснив перенесення візиту міркуваннями безпеки.

Французько-українська ділова рада Medef International, яка організувала "виняткову місію" до Києва одночасно з Макроном, також скасувала поїздку.

Видання зазначає, що Макрон мав спершу здійснити "символічний візит" до Одеси – міста, частково побудованого французами. Після цього він мав вирушити до Києва.

На порядку денному також була важлива економічна складова, пов'язана з відновленням України. Макрон мав оголосити про створення фонду в розмірі 200 мільйонів євро, який буде виділено на цивільні проєкти, що реалізуються французькими малими та середніми підприємствами.

Глава французької держави також мав офіційно оголосити про призначення Французького агентства розвитку (AFD) координатором французької допомоги Україні.

Єлисейський палац підкреслює, що дата поїздки 13-14 лютого була лише одним варіантом. Охорона маршруту, яким мав їхати Макрон, зайняла б більше часу.

Крім того, Макрон захотів "посилити" французьку допомогу, запропонувавши новий пакет спільно з європейськими партнерами.

Президент Франції Емманюель Макрон оголосив про наміри відвідати Україну в лютому для завершення угоди про "гарантії безпеки". Конкретна дата візиту тоді не називалась.

Напередодні президент України Володимир Зеленський обговорив із Макроном ситуацію на полі пою і потреби України у зброї.