Світові ціни на нафту впали до мінімуму з початку року

17:20 28.11.2022

Світові ціни на нафту впали до найнижчого рівня з грудня минулого року на тлі ослаблення санкцій США проти Венесуели, заворушень у Китаї та побоювань інвесторів щодо перспективи попиту на енергоносії.

Ціна нафти Brent на лондонській біржі ICE у понеділок торгується нижче $81 за барель вперше з січня, а американська нафта West Texas Intermediate (WTI) впала нижче за $74 за барель вперше з грудня 2021 року, свідчать дані Bloomberg, передає Цензор.НЕТ.

Агентство зауважує, що трейдери оцінюють рішення США надати Chevron ліцензію на відновлення видобутку нафти у Венесуелі та протести проти жорстких антивірусних обмежень у Китаї – найбільшому у світі імпортері нафти.

"Настрої на ринку нафти залишаються негативними, і розвиток подій у вихідні в Китаї точно не допомагає", – констатує керівник товарної стратегії ING Groep NV у Сінгапурі Уоррен Паттерсон.

Окрім Китаю, трейдери також оцінювали рішення США надати Chevron Corp. ліцензію на відновлення видобутку нафти у Венесуелі після того, як санкції повністю зупинили всю бурову діяльність у цій країні майже три роки тому.

Водночас у країни ЄС наразі не можуть дійти консенсусу щодо того, наскільки жорстким має бути обмеження ціни на російську нафту. У той час як Польща та країни Балтії заперечували проти пропозиції щодо ліміту в $65 доларів за барель, стверджуючи, що це було б занадто щедро для Москви, країни-перевізники, такі як Греція, виступають за вищий рівень.

Як повідомлялося, Європейський Союз в координації з G7 обговорює обмеження ціни на російську нафту від $65 до $70 за барель. Водночас деякі представники ЄС вважають, що запропонована стеля надто висока, адже ціна $65-70 за барель значно перевищує собівартість виробництва бареля нафти.

Обмеження, яке підтримують країни G7 та ЄС, заборонить компаніям з цих країни надавати послуги для експорту нафти з РФ, такі як страхування, посередництво та фінансова допомога, необхідні для транспортування російської нафти в будь-яку точку світу, якщо нафта не буде продана нижче узгодженої ціни. Мета ліміту – утримати російську нафту на ринку, щоб уникнути стрибків цін, і в той самий час зменшити доходи Москви.

Раніше обговорювалось встановлення ліміту на рівні між $40 і $60 за барель. У відповідь віцепрем'єр Росії Олександр Новак попередив, що Росія відмовиться постачати нафту та нафтопродукти країнам, які запровадять обмеження цін.

Обмеження ціни замінить план Європи щодо повної заборони фінансування та страхування постачання російської нафти, який має набути чинності 5 грудня. Офіційні особи США стурбовані тим, що ці санкції відріжуть російську нафту від світових ринків і призведуть до зростання цін на енергоносії, тому вони хочуть встановити обмеження ціни до цієї дати.
 

Ще на цю тему