Прем’єри України, Польщі та Литви підписали спільну заяву у рамках Люблінського трикутника

20:00 26.11.2022

26 листопада в Києві відбулася зустріч прем’єр-міністрів країн-учасниць Люблінського трикутника – України, Польщі та Литви. 

За результатами зустрічі прем’єр-міністри трьох країн Денис Шмигаль, Матеуш Моравецький та Інгріда Шимоніте підписали спільну заяву, пише ZN.ua.

Зокрема, вони підкреслили значну роль Люблінського трикутника у консолідації міжнародної підтримки Києва у протидії вторгненню РФ та підтвердили готовність продовжувати співпрацю у відновленні територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах, а також засудили системні злочини Росії проти України.

Крім того, країни підтвердили готовність активізувати дискусію в НАТО щодо запрошення Києва до переговорів про вступ з огляду на майбутній саміт у Вільнюсі та наголосили на важливості подальшого посилення військової, фінансової та гуманітарної допомоги Києву.  

«Підтримали початок переговорів про вступ України в ЄС одразу після ухвалення Єврокомісією позитивної оцінки щодо виконання рекомендацій щодо заявки на членство», - повідомив Шмигаль.

Люблінський трикутник – це альянс України, Литви і Польщі. Декларацію про його створення глави МЗС країн підписали 28 липня 2020 року в Любліні. У межах альянсі три країни співпрацюють у політичній, економічній, соціальній та культурній сферах.
 

Ще на цю тему