У Словаччині активісти зібрали €2,5 мільйона на боєприпаси для України

18:30 20.04.2024

Словацькі активісти ініціативи «Боєприпаси для України» цього тижня зібрали майже 2 мільйони євро на снаряди для Києва.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Reuters.

Зазначається, що збір коштів розпочали після того, як Словаччина відмовилась долучитися до чеської ініціативи із закупівлі сотень тисяч боєприпасів для України.

У матеріалі йдеться, що збір коштів розпочав Отто Сімко, 99-річний журналіст та ветеран словацького національного повстання проти нацистів 1944 року, який пережив Голокост.

«Коли я почув про ініціативу чеського уряду, мені було дуже приємно почути, що вишукуються усі шляхи допомогти Україні захиститися від (російського – ред.) агресора, оскільки іншого шляху немає», – сказав Сімко.

За словами організаторів збору, метою кампанії є показати, що більшість словаків не погоджуються із зміною зовнішньої політики уряду Словаччини, яка відбулась після вересневих виборів.

Згідно із даними, розміщеними на веб-сайті ініціативи «Боєприпаси для України», зібрано вже 2,5 мільйона євро. Загалом долучилися майже 40 тисяч словаків, які у середньому надіслали по 64 євро.

«Багато людей у Словаччині соромляться орієнтації уряду на Росію. Це причина, чому люди роблять свій внесок», – розповіла Зузана Іжакова, одна з організаторів громадської групи «Мир для України».

Нагадаємо, чеську ініціативу щодо закупівлі боєприпасів у країнах за межами ЄС представив на початку лютого прем’єр-міністр республіки Петр Фіала на саміті ЄС, пізніше чеський президент Петр Павел на Мюнхенській конференції з безпеки сказав про можливість закупівлі для українців у третіх країнах 800 тисяч одиниць амуніції. Згідно з даними уряду Чехії, наразі близько двадцяти країн приєдналися до закупівлі.

Ще на цю тему