Норвегія виділяє майже $6,4 мільйона громадським організаціям в Україні

17:40 22.04.2024

Уряд Норвегії розпочинає нову грантову програму та виділить майже $6,4 млн на зміцнення громадянського суспільства в Україні, проєкт діятиме до 2027 року включно.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на повідомлення уряду Норвегії.

“Громадянське суспільство відіграє в Україні центральну роль в об’єднанні країни та зміцненні стійкості проти російської загарбницької війни. Норвегія розпочинає нову грантову програму, на основі подання заявок, для підтримки роботи суспільства та виділяє на це 70 мільйонів норвезьких крон (6,37 млн доларів США - ред.)”, - йдеться в дописі.

Зазначається, що в Україні є багато добре відомих організацій, зокрема у сфері прав людини, демократії, боротьби з корупцією та гуманітарної допомоги.


“Збереження та підтримання державних інституцій в Україні та організацій є вирішальним кроком, щоб Україна досягла успіху, спрямованого на опір у боротьбі з Росією, у відбудові країни, у роботі над важливими реформами та у боротьбі з корупцією… На першому етапі на цю програму буде виділено 70 мільйонів норвезьких крон”, — сказав з цього приводу міністр закордонних справ Еспен Барт Ейде.

Ця грантова програма заснована на головній меті програми Нансена (норвезька цивільна та військова програма підтримки на суму 75 млрд норвезьких крон на період 2023–2027 р.р.), яка полягає в тому, щоб Україна сама вирішувала своє майбутнє.

Внесок Норвегії також підтримуватиме амбіції України щодо європейської інтеграції та членства в ЄС, оскільки зміцнення демократичних інститутів, правової держави та громадянського суспільства є важливим для досягнення Україною своїх цілей.

Міжнародні, українські, норвезькі та інші мережеві організації можуть подати заявку самостійно або в рамках співпраці. Партнерами можуть бути місцеві українські організації, наприклад, неурядові організації, організації за певними інтересами (наприклад, жіночі організації), профспілки, релігійні організації, незалежні медіа тощо.

Схема підтримки не включатиме гуманітарні зусилля, підтримку військових, приватного бізнесу чи організацій ООН. Період підтримки триватиме з 2024 року по 2027 рік включно. Кінцевий термін подачі заявок – 19 червня 2024 року.

Ще на цю тему