Словаки попри позицію уряду зібрали 3 мільйони євро на боєприпаси для України

10:20 23.04.2024

Словацькі активісти запустили акцію зі збору коштів на закупівлю боєприпасів для України. За сім днів до неї долучилися понад 50 тисяч жителів Словаччини. Наразі зібрано понад 3 мільйони євро, вказано на сайті ініціативи.

Зазначено, що збір коштів триває в межах глобальної ініціативи Чехії із закупівлі снарядів для України, до якої приєдналося понад 20 країн, але відмовився приєднатися уряд Словаччини, пише Радіо Свобода.

«Уряд Словацької Республіки та прем’єр-міністр Роберт Фіцо відмовилися приєднатися до ініціативи. Було б прикро, якби так і залишилося. Ми відмовляємося прийняти відмову в допомозі постраждалому війною сусіду», – йдеться на платформі.

Спочатку активісти сподівалися зібрати мільйон євро.

Уряд Фіцо після вступу на посаду восени минулого року припинив військову допомогу Україні з державних резервів. Але залишив можливість комерційних поставок зброї Києву.

Також прем’єр неодноразово виступав на підтримку Росії. Нещодавно Фіцо заявив, що Крим і Донбас назавжди залишаться у складі Росії, а Москва переможе у війні з Україною.

Напередодні прем’єр-міністр Чехії Петр Фіала заявив, що 20 країн, які приєдналися до чеської ініціативи із закупівлі артилерійських снарядів для Сил оборони України,пообіцяли надати кошти для придбання 500 тисяч боєприпасів.
 

Ще на цю тему