Екіпаж рятувального судна «Сапфір» судитиметься в ЄСПЛ з російськими загарбниками

13:40 30.09.2022

Члени екіпажу пошуково-рятувального судна «Cапфір» КП «Морська пошуково-рятувальна служба» (МПРС), яке в лютому було атаковане біля острова Зміїний й захоплене російськими окупантами, звернулися із позовами про захист своїх прав до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ).

Як пишут Порты Украины об этом повідомляє «Суспільне», скарги трьох військові капеланів, лікаря та ще однієї цивільної людини, які входили до екіпажу рятувального судна «Сапфір» і були у полоні росіян, вже спрямовані до Страсбурга.

За словами адвокатки членів екіпажу Юлії Лісової, у заявах йдеться про порушення прав на свободу, на зв’язок з родиною, тобто на приватне життя, на свободу від катувань і жорсткого поводження, а також права власності.

Наразі суд має вирішити, чи візьметься за розгляд скарги. Далі нам необхідно запастись терпінням і чекати, що справу почнуть розглядати. Це буде, на жаль, не швидко. Можливо рік, два, три чи більше. Але це треба було зробити: продемонструвати чергові порушення з боку Росії”, — наголосила Лісова.

За словами юристки, разом з клієнтами вона домагатиметься виплати компенсацій Росією.

Одне з повноважень суду, в разі якщо він погодиться з нами, що було порушення конвенції з прав людини, ухвалити рішення про сплату РФ грошової компенсації постраждалим. Чекаємо саме на такий результат. Звісно Росія не буде поспішати виконувати його, але сподіваємось рано чи пізно це станеться”, — сказала вона.

Усі 19 членів екіпажу рятувального судна «Сапфір» були звільнені з російського полону наприкінці березня, у рамках першого обміну полоненими, а у квітні рятувальне судно було повернуте Україні і відбуксоване спершу на рейд Румунського порту Суліна, а згодом — до порту Ізмаїл.

Цивільне рятувальне судно «Сапфір» перебуває на балансі Морської пошуково-рятувальної служби України. Призначене для патрулювання у відкритому морі, порятунку суден, які терплять лихо, виконання морських буксирувань суден і плавзасобів, пожежогасіння, виконання підводно-технічних робіт на глибинах до 50 метрів, порятунку людей і надання медичної допомоги постраждалим.

З моменту повномасштабного наступу РФ на Україну, з 24 лютого, «Сапфір» брав участь у рятувальних операціях на Чорному морі. Зокрема за його участі була ліквідована пожежа на борту танкера Millennial Spirit (прапор — Молдова), яка виникла в результаті ракетного обстрілу з боку Росії.

На момент викрадення судно виконувало гуманітарну місію з порятунку людей в районі острова Зміїний. З початку березня викрадене судно перебувало у порту окупованого Севастополя.

Ще на цю тему