Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Абрамовича щодо скасування санкцій

15:20 20.12.2023

Суд ЄС відхилив позов російського олігарха Романа Абрамовича щодо скасування обмежувальних заходів Євросоюзу, застосованих проти нього у зв’язку з війною РФ проти України.

Про це повідомляє "Європейська правда". 

Абрамович намагався оскаржити включення себе до санкційних списків та хотів отримати компенсацію у розмірі мільйона євро за шкоду, завдану його репутації. 

ЗМІ: Санкції ЄС проти росіян можуть діяти і після їхньої смерті
"Суд відхиляє позов пана Абрамовича і таким чином залишає чинними застосовані щодо нього обмеження. Рада ЄС не помилилася у своїх оцінках, приймаючи рішення про включення і збереження імені Абрамовича у списках, з огляду на його роль у Євраз Груп, і, зокрема, її батьківської компанії", – йдеться у повідомленні суду для ЗМІ.

Також суд дійшов висновку, що включення олігарха у санкційні списки не було невиправданим і непропорційним порушенням його фундаментальних прав, зокрема права на повагу до приватного й родинного життя, свободу ведення підприємницької діяльності і свободу пересування (Абрамович апелював до того, що має також громадянство держави-члена ЄС Португалії). 

"Оскільки пан Абрамович не зміг довести, що включення і збереження його імені у списку суперечили закону, його вимога компенсації також відхилена", – додають у комюніке.

Нагадаємо, у Литві з'ясували, що діти Абрамовича мають литовське громадянство. У зв'язку з цим президент Гітанас Науседа доручив перевірити, чи правильно застосували законодавство, коли ухвалювали це рішення, та чи не допомагали вони батькові обходити санкції. 

Ще на цю тему