У постачанні російської нафти до Китаю застосовують схему перевантаження у морі поблизу Південної Кореї — Bloomberg / Інфографіка

13:00 27.05.2022

На морському нафтовому трафіку з російського далекосхідного порту Козьміно почала застосовуватися практика перевантаження у морі з танкерів класу Aframax і Long Range-2 на супертанкери для подальшого транспортування до Китаю.

Як повідомляє Bloomberg, перевантаження нафти ESPO у морі здійснюється поблизу Йосу неподалік узбережжя Південної Кореї, пише видання Порти України.

Покупці російської нафти використовують креативні способи підтримки потоків, оскільки все більше судновласників уникають російської нафти через потенційні наслідки фінансових санкцій. Логістично ризиковане та дороге перевантаження нафти в морі підкреслює кроки, які готовий зробити принаймні один китайський покупець, щоб забезпечити безперебійний потік нафти зі сходу Росії”, — зазначає видання.

Кількість судновласників і страховиків, які бажають працювати з російською нафтою, зменшується, що створює логістичну проблему для виробників і споживачів, які працюють з меншою кількістю танкерів через фінансові санкції. Як пояснили суднові брокери, новий підхід полягає не в уникненні санкцій, а в більш ефективному розгортанні наявного флоту.

Схема виявилася незвичайною для нафти ESPO, яку традиційно завантажують на менші танкери для прямого п’ятиденного транспортування до Китаю. Хоча це збільшує загальний час і витрати на плавання, суднові брокери стверджують, що нова практика стає все більш поширеною, оскільки судновласники та покупці віддають перевагу постачанням малими суднами з Козьміно на коротку відстань.

Китай збирається прийняти майже всі вантажі ESPO цього місяця, і цей сорт часто надходить в інші країни, такі як Південна Корея та Японія, через близькість і просту логістику. Вантажі зазвичай транспортуються безпосередньо від портів навантаження до портів призначення на танкерах Aframax і Long Range-2.

Інфографіка: bloomberg.com

Танкери Yang Li Hu та Yang Mei Hu (обидва — класу Long Range-2) завантажили ESPO з 16 по 18 травня і попрямували до місця перевантаження у морі, щоб перекачати нафту на супертанкер Yuan Qiu Hu. Цей танкер був заповнений лише на три чверті, коли відправився до Китаю.

Судна належать китайській Cosco Shipping Holdings, зафрахтувала танкери компанія Unipec, підконтрольна China Petrochemical Corp.

Нова хвиля коронавірусу в Китаї підірвала попит і скоротила імпорт нафти далекими маршрутами, що призвело до великої пропозиції супертанкерів. Наявність значної кількості більших суден означає, що рідкісне перевантаження з судна на судно може повторюватися частіше, оскільки менші судна здійснюють коротші рейси.

Судноплавні брокери стверджують, що менші танкери зараз користуються великим попитом. Після нещодавньої передачі вантажу Yang Li Hu забрав іншу партію нафти 23 травня і попрямував до місця перевантаження, а Yang Mei Hu має прибути до Козьміно за наступним вантажем 26 травня.

У той час як перевантаження з судна на судно з малих танкерів на великі є звичайною практикою для далекомагістральних перевезень нафти Urals, яка все більше надходить з Балтійського моря до Азії, для ESPO це майже нечувано”, — зазначає видання.

Охочі покупці російської нафти мають намір скористатися значними знижками. Дешева нафта стала привабливою для таких провідних споживачів, як Китай та Індія, незважаючи на міжнародне засудження та наростання логістичних та фінансових перешкод.
 

Ще на цю тему