Європарламентарі просять призупинити статус кандидата в ЄС для Грузії

18:40 07.05.2024

Понад 30 депутатів Європарламенту закликали високого представника ЄС призупинити для Грузії статус кандидата на вступ в ЄС.

Про це повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на проєкт SOVA.

Авторами заяви є Раса Юкнявічене, Андрюс Кубілюс, Міріам Лексман та ще 28 депутатів Європарламенту.

Європарламентарі зазначають, що спроби змусити замовкнути мирних демонстрантів і застосувати силу у процесі ухвалення закону "про іноагентів" вийшли за межі дозволеного.

"Така поведінка ще більше посилила напруженість та поляризацію у грузинській політиці та суспільстві", - йдеться в заяві.

За їхніми словами, ці дії суперечать 9 крокам Єврокомісії, викладеним у контексті набуття кандидатського статусу, і що ці події більше не можна ігнорувати.

"Закликаємо вас зайняти тверду позицію та вжити відповідних заходів, які послужать чітким сигналом уряду Грузії. Поведінка уряду Грузії та керівної партії "Грузинська мрія" суперечить зобов'язанням країни-кандидата в ЄС. Відповідно, статус кандидата для Грузії має бути припинено без подальшого прогресу на шляху вступу", - зазначили парламентарі.

Також там заявили, що варто переглянути фінансування Європейським союзом державного бюджету та урядових програм Грузії.

Європарламентарі зазначили, що проміжна оцінка прогресу Грузії у виконанні дев'яти кроків, викладених у рекомендації Єврокомісії від 8 листопада 2023 року, має бути проведена негайно.

Нагадаємо, у Грузії кілька тижнів тривають багатотисячні протести проти закону про "іноагентів".

У ніч проти 1 травня поліція Грузії використала проти демонстрантів перцевий спрей, сльозогінний газ, водомети, також до затриманих застосовували насильство.

Також про затримання 63 учасників акції протесту.

1 травня парламент Грузії ухвалив у другому читанні так званий законопроєкт про "іноагентів".

Глава уряду Грузії Іраклій Кобахідзе заявив, що голосування щодо законопроєкту в третьому, остаточному читанні відбудеться "через два тижні". Президентка Зурабішвілі запевнила, що накладе на документ вето, однак у партії влади - "Грузинської мрії" - є достатньо голосів, щоб його подолати.
 

Ще на цю тему