Українську агропродукцію будуть експортувати через порти Литви

11:00 13.04.2022

Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і міністр сільського господарства Литви Кестутіс Навікас обговорили використання логістичних можливостей Литви для експорту українських зернових на традиційні ринки збуту української агропродукції в Африці, Азії, Близькому Сході.

Зустріч міністрів відбулася у Києві 10 квітня, повідомляє Мінагрополітики.

Навікас зазначив, що у даний час транспортне міністерство Литви опрацьовує питання відправлення найближчим часом тестового потяга з України обсягом 2 тис. тонн, що, вочевидь, є недостатнім, натомість стане першим кроком для реалізації проекту.

Литва відгукнулася на заклик керівництва нашої держави щодо протистояння російській навалі та продовжує надавати підтримку Україні у військовій, політичній, економічній, гуманітарній сферах, що важко переоцінити», – зазначив Сольський.

У свою чергу литовський міністр сільського господарства зазначив, що в планах Уряду Литви і надалі надавати всебічну підтримку Україні, зокрема у сфері, за яку він відповідає особисто.

Литовська сторона також висловила запевнення у надані всебічної підтримки Україні щодо євроінтеграційних прагнень. Навікас наголосив, що він особисто буде сприяти проведенню консультацій з європейськими колегами щодо надання методичної допомоги у пришвидшеному проходженні необхідних процедур для вступу України в ЄС, зокрема у сфері сільського господарства.

Розв’язана Росією війна справляє негативний вплив на ситуацію на глобальному ринку продовольства, адже значно скорочує експорт зернових культур з України. Наразі в портах України лишаються заблокованими десятки комерційних суден із уже відвантаженим зерном, яким загарбники не дозволяють вийти в море.

Наприкінці березня Європейська рада ухвалила рішення, яким доручила Європейській комісії підтримувати продовольчу безпеку та сільське господарство України.

Польща працює над створенням на кордоні з Україною «сухого порту» з метою збільшення пропускної можливості для експорту української аграрної продукції.

Загроза світовим постачанням пшениці від російського вторгнення в Україну посилюється через вичерпання запасів у головних країнах-експортерах, таких як США та Євросоюз, що підриває їхню ефективність як «подушки» під час кризи.

Теми:

Ще на цю тему