Україна, Молдова та Грузія почнуть координувати дії для отримання перспективи вступу в ЄС

13:40 16.12.2021

Держави «асоційованого тріо» у рамках Східного партнерства – Україна, Молдова та Грузія – уперше домовилися про співпрацю на шляху до членства в ЄС.

Про це йдеться у документі за підписами лідерів трьох країн, узгодженому у середу в Брюсселі, пише «Європейська правда».

Видання опублікувало коментований український переклад документу з поясненням його положень. 

Президенти України та Молдови, а також прем’єр-міністр Грузії погодилися з необхідністю «посилення координації з питань, що становлять спільний інтерес, включаючи визнання Європейським Союзом європейської перспективи Асоційованого тріо»

Досі подібного механізму не було, у тому числі через небажання Кишинева піднімати чутливе для ЄС питання перспективи членства.

Втім, у цьому документі Молдова також дала згоду та те, спільно вимагати цього у Брюсселя.

«Ми підтвердили нашу рішучість, підкріплену сильною волею наших народів, діяти у напрямку членства в Європейському Союзі. У цьому зв’язку ми закликаємо Європейський Союз підтримати суверенний вибір наших держав разом з усіма відповідними кроками, зробленими нами на напрямі європейської інтеграції, та визнати європейську перспективу Грузії, Республіки Молдова та України», - йдеться у документі
 

Ще на цю тему