ЄС надасть допомогу країнам Східного партнерства в розмірі 2,3 млрд євро – голова Євроради

21:01 19.07.2021

Програма Східного партнерства є тим локомотивом, який сприяє економічному зростанню і добробуту Грузії, України та Молдавії, ЄС надасть їм безпрецедентну допомогу.

Про це заявив у понеділок на міжнародній конференції, що відкрилася в Батумі, президент Європейської ради Шарль Мішель.

«Хочу зробити акцент на майбутню нашу співпрацю і повідомити, що ми надамо безпрецедентну фінансову допомогу країнам Східного партнерства в розмірі 2,3 мільярда євро, що дасть можливість мобілізувати ще 17 мільярдів євро», – сказав Мішель.

Водночас він зазначив, що в країнах Східного партнерства повинні тривати демократичні реформи.

«Демократичне врядування є ключем до того, щоб було верховенство закону, правосуддя, боротьба з корупцією. Це не тільки політична необхідність, це можливість, яку дає цей інструмент», – сказав Мішель.

За його словами, Східне партнерство існує з 2009 року, і воно стало реальністю, що приносить користь усім його країнам.

Він повідомив, що в грудні цього року відбудеться черговий саміт Східного партнерства.

«Ми обіцяємо, що Євросоюз залишиться надійним і сильним партнером для ваших країн, і ми сподіваємося, що ви впораєтеся з узятими зобов'язаннями, не для того, щоб порадувати Брюссель, а для інтересів ваших народів», – сказав Мішель.

На конференції виступили також інші її учасники - президенти Грузії, України та Молдови.

Програма Східного партнерства спрямована на зміцнення і поглиблення відносин із сусідами Євросоюзу - Вірменією, Азербайджаном, Білоруссю, Грузією, Молдовою та Україною.

Ще на цю тему