Грузія, Україна та Молдова звернулися до ЄС з закликом поглибити інтеграцію

17:20 02.02.2021

Глави МЗС Грузії, Молдови та України звернулися зі спільним листом до керівництва ЄС, в якому закликають організацію перейти на новий етап співпраці в рамках програми «Східне партнерство» і поглибити процес інтеграції.

Про це у вівторок повідомили в пресслужбі МЗС Грузії, пише УНН.

«Загальним посилом асоційованих партнерів було і є те, що ЄС повинен відкрити нові горизонти співпраці для зацікавлених і відданих партнерів „Східного партнерства“, що сприятиме їх ще більшому зближенню з Європейським союзом з точки зору поглиблення політичного діалогу, економічної та секторальної інтеграції», — наводить пресслужба фрагмент листа.

Три країни також заявляють про необхідність розвитку співпраці з Євросоюзом в таких сферах як транспорт, енергетика, правосуддя, стратегічні комунікації, охорона здоров’я та інше. У листі наголошено на роль ЄС в питанні мирного вирішення конфліктів, додали в МЗС.

Лист адресовано верховному представникові ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепу Боррелю, єврокомісару з питань розширення і політики сусідства Оліверу Варгейі і главам МЗС країн, що входять до складу Євросоюзу.

Україна, Грузія і Молдова з 2009 року є учасниками програми ЄС «Східне партнерство», спрямованої на розвиток регіонального співробітництва з колишніми республіками СРСР. У 2014 році всі три країни підписали угоду про асоціацію з ЄС, невід’ємною частиною якої є угода про поглиблену і всеохоплюючу торгівлю. У 2014 році ЄС встановив безвізовий режим з Молдовою, а через три роки право на відвідування Євросоюзу без віз отримали громадяни Грузії та України.

Ще на цю тему