ЄС представив план розвитку Східного партнерства на €2,3 мільярда

19:40 02.07.2021

Європейський Союз представив бачення щодо майбутнього програми Східного партнерства, яке включає широкий план економічного розвитку та інвестицій в обсязі 2,3 мільярда євро для всіх шести країн-партнерів, включаючи Білорусь.

Про це заявив на брифінгу речник ЄС Пітер Стано, повідомляє Укрінформ.

«Сьогодні Європейська комісія спільно з високим представником ЄС представили пропозиції, якими чином просунути вперед пріоритети співробітництва з країнами Східного партнерства на наступні роки… Частиною ухвалених пропозицій є регіональний економічний та інвестиційний план ємністю 2,3 мільярда євро, який спрямований на відновлення після кризи COVІD-19 та на розвиток довгострокової стійкості країн Східного партнерства», - сказав речник ЄС.

Він нагадав, що програма Східного партнерства спрямована на зміцнення та поглиблення політичних та економічних відносин між ЄС і країнами-учасницями ініціативи, метою яких є досягнення відчутних переваг для всіх людей у цьому регіоні.

За словами Стано, запропонований сьогодні широкий порядок денний зосереджений на п’яти ключових напрямках та передбачає збільшення обсягів торгівлі; економічне зростання, створення нових робочих місць та інвестиції у проекти взаємопоєднання; зміцнення демократичних інституцій та верховенства права; підтримку зеленої та цифрової трансформації; розвиток справедливого, гендерно рівноправного та інклюзивного суспільства.

Як ідеться у роз’ясненні щодо цієї ініціативи, оприлюдненій на сайті Єврокомісії, запропонований економічний та інвестиційний план ємністю 2,3 мільярда євро буде реалізуватися у вигляді грантів, змішаного фінансування та фінансових гарантій, що має сприяти додатковій мобілізації до 17 мільярдів євро державних та приватних інвестицій. Ці можливості стануть однією з ключових тем під час обговорення на наступному саміті Східного партнерства, який має відбутися у грудні.

Високий представник ЄС Жозеп Боррель заявив, що Східне партнерство високо стоїть у порядку денному Євросоюзу.

«Ми хочемо визначити такий порядок денний, який буде відповідати на безпрецедентні виклики та можливості сьогодення, дозволить скористатися ними в інтересах майбутнього. В серці цієї роботи буде просування демократії, якісного управління та верховенства права, які є важливими, щоб розкрити всі позитивні та конкретні результати нашої співпраці. Це включає і Білорусь, де ми хочемо продовжувати підтримувати людей в рамках нашого Східного партнерства», - наголосив високий представник ЄС.

Своєю чергою єврокомісар з питань сусідства та розширення Олівер Варгеї також підтвердив, що ЄС поширюватиме нову ініціативу на весь регіон Східного партнерства, включаючи Білорусь.

«Цей економічний та інвестиційний план містить проєкти для країн всього Східного партнерства, включаючи підтримку для майбутньої демократичної Білорусі. Цей новий порядок денний підтримає соціально-економічне відновлення після пандемії COVID-19, зміцнить економічні відносини та дозволить розбудувати торговельні шляхи між ЄС і країнами-партнерами», - сказав єврокомісар.

Як зазначається у повідомленні Єврокомісії, запропонований порядок денний Східного партнерства спрямований на підвищення стійкості країн-партнерів та проведення реформ, які охоплюють десять пріоритетних завдань до 2025 року.

Серед них – додаткова підтримка для близько 500 тисяч малих і середніх підприємств, розбудова та реконструкція за стандартами ЄС 3 тис. кілометрів пріоритетних автошляхів. ЄС допоможе країнам Східного партнерства у розвитку спроможностей для протистояння гібридним та кібернетичним загрозам. Важливим пунктом плану є продовження підтримки боротьби з корупцією. Передбачається скорочення енергоспоживання 250 тис.домогосподарств принаймні на 20%, покращення доступу людей до послуг безпечного водопостачання та до якісного повітря, надання ширшого доступу до швидкісного інтернету у 80 відсотках домогосподарств. Серед цілей – допомога у вакцинації, зокрема працівників сфери охорони здоров’я, додаткова підтримка для громадянського суспільства та незалежних медіа, нові можливості для мобільності в інтересах 70 тис. студентів, дослідників і молодих людей.

Пріоритети були визначені в координації та на пропозиції країн-партнерів виходячи з їхніх національних пріоритетів, потреб і амбіцій.

Як повідомлялося, ЄС започаткував програму Східного партнерства у 2009 році з метою зміцнення та поглиблення політичних та економічних відносин між ЄС та його країнами-членами з шістьма країнами Східної Європи та Південного Кавказу, включаючи Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову й Україну.

Представлені сьогодні пріоритети були погоджені з лідерами Східного партнерства під час відеоконференції у червні 2020 року.
 

Ще на цю тему